Turbo pyszny, szybki tort proteinowy z malinami bez pieczenia to propozycja dla tych, którzy lubią sobie dogadzać, ale nie lubią się przemęczać. 7 pysznych warstw, czas przygotowania z czekaniem na zastygnięcie to +/- 20 minut. Bez cukru. Bez glutenu. Bez piekarnika.
Cały torcik o średnicy 12cm i wysokości 9 cm ma mniej niż 400kcal i dostarcza 46g białka – w takiej wersji stanowi wielki i sycący posiłek, ale jeśli pokroić go na 4 kawałki, można nim obdzielić 4 osoby podając jako 'normalne’ ciasto, kawałek takiej dobroci ma niecałe 100kcal i 12g białka, więc makro jest serio bezkonkurencyjne.
Składniki na biszkopt proteinowy
- 20g mąki kokosowej odtłuszczonej
- 1 jajko
- 20g odżywki kazeinowej o smaku typu wanilia, można zastąpić odżywką wegańską
- 10g erytrolu
- 4g proszku do pieczenia
- 90ml wody gazowanej
- szczypta soli
Składniki mieszamy widelcem tak, by nie było suchych grudek, masę rozkładamy równo w miseczce lub silikonowej foremce, użyłam miseczki porcelanowej o płaskim okrągłym dnie. Wkładamy ciasto do mikrofali na pełną moc na 5 minut, bez przykrycia. Gotowe ciasto kroimy w poprzek na 2 blaty jeszcze zanim ostygnie, zostawiamy do odparowania. Zamiast mikrofalówki można użyć piekarnika, proporcje ciasta zostają bez zmian, czas pieczenia około 15 minut w 160C.
W czasie gdy robi się biszkopt gotujemy 100g malin (lub innych owoców) z łyżką erytrolu, łyżeczką soku z cytryny i 2g agaru (zamiast agaru można użyć żelatyny, ale wówczas ciasto potrzebuje więcej czasu na zastygnięcie).
Składniki na masę sernikową
- 150g skyra (tu naturalny, ale może być smakowy)
- kilka kropli ulubionego aromatu, nie jest potrzebny jeśli skyr jest smakowy
- 150ml wody
- 3g gumy ksantanowej
- 4g agaru
- opcjonalnie słodzidło
Agar zagotować w wodzie, zmiksować z resztą składników. Można użyć samego skyra, dodatek wody, agaru i ksantanu służy tylko zwiększeniu objętości masy. Zamiast agaru można użyć żelatyny, ale to także wydłuży czas zastygania masy.
Składamy wszystko razem:
- Na dno miseczki, w której robiliśmy biszkopt, układamy pierwszy spód
- Na to nakładamy 1,/3 masy sernikowej i 1/2 malin
- Powtarzamy
- Na wierzch kładziemy resztę masy sernikowej i robimy zygzaki z sosu klonowego/naleśnikowego zero.
- Jeśli ciasto jest na agarze, zastygnie w ciągu 10 minut, jeśli na żelatynie, trzeba poczekać około 2h zanim będzie gotowe do pokrojenia.