Fit tort proteinowy na śniadanie – 7 warstw, 46g białka i tylko 380kcal

0
Fit tort proteinowy na śniadanie – 7 warstw, 46g białka i tylko 380kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Turbo pyszny, szybki tort proteinowy z malinami bez pieczenia to propozycja dla tych, którzy lubią sobie dogadzać, ale nie lubią się przemęczać. 7 pysznych warstw, czas przygotowania z czekaniem na zastygnięcie to +/- 20 minut. Bez cukru. Bez glutenu. Bez piekarnika.

Cały torcik o średnicy 12cm i wysokości 9 cm ma mniej niż 400kcal i dostarcza 46g białka – w takiej wersji stanowi wielki i sycący posiłek, ale jeśli pokroić go na 4 kawałki, można nim obdzielić 4 osoby podając jako ‚normalne’ ciasto, kawałek takiej dobroci ma niecałe 100kcal i 12g białka, więc makro jest serio bezkonkurencyjne.

Składniki na biszkopt proteinowy

  • 20g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 1 jajko
  • 20g odżywki kazeinowej o smaku typu wanilia, można zastąpić odżywką wegańską
  • 10g erytrolu
  • 4g proszku do pieczenia
  • 90ml wody gazowanej
  • szczypta soli

Składniki mieszamy widelcem tak, by nie było suchych grudek, masę rozkładamy równo w miseczce lub silikonowej foremce, użyłam miseczki porcelanowej o płaskim okrągłym dnie. Wkładamy ciasto do mikrofali na pełną moc na 5 minut, bez przykrycia. Gotowe ciasto kroimy w poprzek na 2 blaty jeszcze zanim ostygnie, zostawiamy do odparowania. Zamiast mikrofalówki można użyć piekarnika, proporcje ciasta zostają bez zmian, czas pieczenia około 15 minut w 160C.

W czasie gdy robi się biszkopt gotujemy 100g malin (lub innych owoców) z łyżką erytrolu, łyżeczką soku z cytryny i 2g agaru (zamiast agaru można użyć żelatyny, ale wówczas ciasto potrzebuje więcej czasu na zastygnięcie).

Składniki na masę sernikową

  • 150g skyra (tu naturalny, ale może być smakowy)
  • kilka kropli ulubionego aromatu, nie jest potrzebny jeśli skyr jest smakowy
  • 150ml wody
  • 3g gumy ksantanowej
  • 4g agaru
  • opcjonalnie słodzidło

Agar zagotować w wodzie, zmiksować z resztą składników. Można użyć samego skyra, dodatek wody, agaru i ksantanu służy tylko zwiększeniu objętości masy. Zamiast agaru można użyć żelatyny, ale to także wydłuży czas zastygania masy.

Składamy wszystko razem:

  1. Na dno miseczki, w której robiliśmy biszkopt, układamy pierwszy spód
  2. Na to nakładamy 1,/3 masy sernikowej i 1/2 malin
  3. Powtarzamy
  4. Na wierzch kładziemy resztę masy sernikowej i robimy zygzaki z sosu klonowego/naleśnikowego zero.
  5. Jeśli ciasto jest na agarze, zastygnie w ciągu 10 minut, jeśli na żelatynie, trzeba poczekać około 2h zanim będzie gotowe do pokrojenia.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes