Sernik dyniowy z malinami to już nasza sierpniowa tradycja – łączy w sobie smaki jesieni i lata, zachwyca kolorami, kremową konsystencją i niską kalorycznością – wielki kawał (1/8 ciasta o średnicy 24cm) ma tylko 120kcal i 10g białka!
Sernik / skyrnik / jogurtowiec – duża dowolność składników, sprawdzi się dowolny gęsty nabiał, zerknij na naszą dzisiejszą rolkę i zobacz, jakie serki i jogurty polecamy do tego typu wypieków – tym razem użyliśmy serków Maluta, ale Skyr, ricotta czy twaróg sernikowy sprawdzą się tak samo dobrze, choć oczywiście makro będzie inne – Maluta ma bardzo dużo białka i niską kaloryczność, dzięki czemu nasz dyniowy serniczek ma aż 10g białka w kawałku mimo, że nie ma w nim odżywki białkowej!
Przepis – skyrnik dyniowy, forma 24cm
- 540g puree z dyni – tu pieczona w całości ze skórą Hokkaido, taka jest najlepsza do ciasta, można użyć także gotowego puree dyniowego z puszki
- 560g gęstego chudego nabiału – tu 3 serki Maluta
- erytrol do smaku – tu 50g
- kilka kropli aromatu waniliowego (Funky Flavors Sweet Vanilla)
- 2 jajka albo 100g białek jaj
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, wylać do formy, posypać z wierzchu malinami (150g mrożonych) albo wiśniami, piec 45min w 160C góra-dół z termoobiegiem.
Studzić w uchylonym piekarniku, podawać po całkowitym schłodzeniu w lodówce – pyszny z syropem klonowym albo sosem malinowym.