Proteinowy puchaty omlet maślano-cynamonowy bez cukru i glutenu

0
Proteinowy puchaty omlet maślano-cynamonowy bez cukru i glutenu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Przykład na to, że nie wszystko musi być 100% fit i zasada 80/20 (a w tym wypadku 90/10) to najzdrowszy dla głowy wybór. Pyszny omlet proteinowy bez cukru i glutenu, mocno puchaty a jednocześnie wilgotny, przesycony maślanym aromatem, choć formalnie jest go tyle co nic – omlet smażone na spray’u o smaku maślanym przełożony kremem ze skyra z dodatkiem aromatu ciasteczek maślano-korzennych Funky Flavors Sweet Belgian Cookie, posypany kruszonymi palmierami i brązowym ‚cukrem’ cynamonowym z erytrolu – palmiery to super kruche francuskie ciastka tak bardzo maślane, że wystarczy już niewielka ilość, żeby maślana słodycz zdominowała inne smaki, można oczywiście użyć dowolnych ciasteczek.

Można użyć oczywiście ciastek bez cukru, ale warto to fit posiłków wplatać cheatowe dodatki bo niosą ze sobą esencję smaku i dają możliwość realizowania zachcianek, które za nami chodzą, bez wyrzutów sumienia.

Kluczem do osiągnięcia mega puchatości omletu jest użycie węglanowych spulchniaczy (tę rolę pełni proszek do pieczenia i mocno gazowana woda mineralna) w warunkach ograniczonego dostępu powietrza, czyli pod przykryciem. Tak smażony na małym ogniu omlet pięknie wyrasta, ale nie obsycha, a po przekrojeniu ma piękne dziurki.

Wartości odżywcze całego omleta z dodatkami to: 354kcal, B47, W14g, T12g

Składniki na omlet proteinowy (duża patelnia o średnicy 28cm)

  • 10g mąki kokosowej odtłuszczonej, drobno mielonej
  • 30g odżywki np waniliowej
  • 1 jajko
  • 50ml białek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 80ml wody mocno gazowanej

Składniki zamieszać widelcem, wlać masę na dużą patelnię (psikniętą maślanym pamem i smażyć pod przykryciem 10min na średnim/mniejszym ogniu. Przewrócić omlet na drugą stronę i zostawić na gorącej patelni bez podgrzewania około minutę.

Składniki na masę skyrową

  • 100g skyr naturalny
  • słodzidło wg gustu
  • kilka kropli aromatu, u mnie maślanych ciastek, ale może być dowolny
  • 80ml wody
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej

Składniki zamieszać energicznie widelcem w kubku. Przełożyć omlet skyrem, resztą posmarować z wierzchu, posypać pokruszonymi ciasteczkami i erytrolem zmieszanym z cynamonem.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes