Proteinowa rolada omletowa a la Milka Tender Cherry – 39g białka w 357kcal

0
Proteinowa rolada omletowa a la Milka Tender Cherry – 39g białka w 357kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dawno nie zrobiłam czegoś tak fit, co smakowałoby tak bardzo nie-fit. Musicie spróbować, ten przepis to totalny sztos!

Czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i wiśniami – czyli proteinowa inspiracja inspiracją, po Milka Tender Cherry już sama w sobie jest inspirowana klasycznym austriackim tortem szwarcwaldzkim. Z góry przepraszam wszystkich wielbicieli tego słodycza, ale dla mnie był  gigantycznym rozczarowaniem i bez fałszywej skromności powiem że rolada według tego przepisu jest 57 razy lepsza niż oryginalna tycia roladka. Kierowana bezbrzeżna miłością do wszystkiego co Milka oraz fazą na wiśnie spodziewałam się niezłej petary schowanej w fioletowym zawiniątku, tymczasem to nikczemnej wielkości maleństwo to produkt czekoladopodobny, w którego smaku próżno szukać wiśni do tego stopnia, że chociaż w początkowym zamyśle pokrojona na kawałki roladka miała stanowić dodatek dekorujący wierzch rolady, ostatecznie zdecydowałam się jej w ogóle nie używać bo po prostu psuła jej smak! Tyle tytułem niezbyt pochlebnej recenzji, sorry Milka.

A teraz konkrety. Mamy tu więc miękki kakaowy biszkopt wyłożony śmietankową masą i wiśniową frużeliną bez cukru, którą już znacie z prezentowanego niedawno przepisu a to wszystko z wierzchu dodatkowo przebrane kremem ze śmietankowej ricotty z dodatkiem erytrolu. Całość smakuje jak ciasto z cukierni i zupełnie nie ma w sobie nic fit w smaku jest mega słodkie pysznie sycące a całość to tylko 357 kalorii, 39g białka, 40g węglowodanów i 4g tłuszczu.

I teraz najlepsze. Możesz zjeść CAŁE CIASTO na śniadanie! O ile zmieścisz… A można też podać gościom, nawet tym nie dietującym, polecam taki test, gwarantuję, że się nie zorientują, a jeden plaster takiej rolady ma mniej kalorii niż 1 marchewka. Zerknijcie na ostatnie zdjęcie – serio rzadko kiedy wybór miedzy cheat a fit jest tak prosty!

Przepis na proteinowy omlet czekoladowy

składniki od razu na dwie porcje 🙂

  • 40g mąki orkiszowej albo pszennej
  • 30g odżywki białkowej czekoladowej
  • 10g kakao mocno odtłuszczonego
  • 40g białka jaj
  • 10ml gazowanej wody mineralnej, odmierz dokładnie i nie daj za dużo
  • 5 pastylek słodzika (nie dajemy erytrolu!)
  • 150g naturalnego skyra
  • 4g proszku do pieczenia
  • 2g sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Na krem:

  • 180g serka, np. Maluta (chuy i dużo białka)
  • kilka kropli aromatu lodów śmietankowych Funky Flavors
  • erytrol do smaku
  • jeśli chcesz zwiększyć objętość kremu daj 1 łyżeczkę gumy ksantanowej i 70ml wody

Dodatkowo

  • 250g frużeliny wiśniowej zagotowanej z 7g żelatyny lub galaretki bez cukru
  • 50g ricotty
  • erytrol do smaku
  • kakao do posypania

Przygotowanie- jak zrobić kakaowy biszkopt bez cukru

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą krótko ale dokładnie.
  2. Masę rozsmarowujemy na natłuszczony papierze do pieczenia równo niezbyt grubą warstwą kształt prostokąta – ciasto urośnie w górę w czasie pieczenia więc warstwa musi być cienka bo inaczej będzie je trudno zwinąć w rulon.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 10 minut.
  4. Wyciągamy z piekarnika ciasto i zostawiamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie szykujemy krem łącząc ze sobą serek/jogurt, aromat i słodzidło plus opcjonalnie zagęstnik.
  5. Jeszcze ciepły biszkopt smarujemy masą jogurtową.
  6. Na wierzch wykładamy gęstniejącą frużelinę i zawijamy całość dość ciasno póki omlet jest jeszcze ciepły, bo jak ostygnie może się połamać. Zwinięte ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki, po całkowitym schłodzeniu ciasto trzyma kształt i można zdjąć folię.
  7. Tuż przed podaniem Posmaruj ciasto ricottą z erytrolem, można dodatkowo posypać kakao.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes