Jednoporcjowy deser a la Duplo ChocoWhite 400kcal 54g białka

0
Jednoporcjowy deser a la Duplo ChocoWhite 400kcal 54g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Duplo ChocoWhite jets pyszne, ale ten maluszek ma w oryginale tylko 150kcal, nie zdążysz przełknąć i już nie pamiętasz, że w ogóle był 🙂 Za to trzywarstwowy (a w zasadzie czterowarstwowy z posypką) kremowy deser syci i jest piekielnie pyszny. Nic dziwnego, bo połączenie białej czekolady i orzechów laskowych nie może się nie udać. Tym razem innowacyjnie użyłam odtłuszczonej mąki z orzechów laskowych zamiast masła laskowego – efekt smakowy ten sam, za to kalorii o stówkę mniej w porcji, więc można zaszaleć z innymi dodatkami.

Cały deser ma równiutko 400kcal, 54g białka, 24g węglowodanów i 13g tłuszczu, robi się go szybko, dzięki temu że jest na agarze a nie na żelatynie w zasadzie nie trzeba czekać aż zastygnie, bo tężeje od razu.

Krem z białej czekolady, mus z orzechów laskowych, słodko mleczna polewa i na to wszystko jeszcze raz orzechy laskowe i biała czekolada. Można się zakochać!

Składniki na trójwarstwowy deser a la Duplo White

  • serek wiejski light
  • 80g gęstego jogurtu, np skyr, grecki albo Maluta
  • 15g odżywki o smaku białej czekolady
  • 20g mąki odtłuszczonej z orzechów laskowych
  • 50g sparzonego białka jaja
  • 10g mleka w proszku
  • 2 kostki białej czekolady
  • 4g agaru
  • opcjonalnie słodzidło wg gustu
  1. Zaczynam od zagotowania agaru w 250ml wody, około 10% zostawiam na potem
  2. Blenduję jogurt i serek z agarem
  3. Do połowy masy jogurtowej dodaję odżywkę białkową, wylewam na spód miseczki
  4. Ubijam białko na sztywno z erytrolem i szczyptą soli
  5. Drugą porcję masy jogurtowej mieszam z 15g mąki laskowej, jeśli zbyt zgęstniała w międzyczasie to podgrzewam (dlatego tak lubię agar, bo szybko tężeje i można go odgrzewać, a z żelatyną tak się nie da)
  6. Łączę ze sobą masę laskową i ubitą pianę, orzechowy mus wylewam na już zastygłą pierwszą warstwę
  7. Zostawioną na początku wodę agarową łączę z mlekiem w proszku i słodzikiem, wylewam polewę na wierzch, obsypuję pozostałą częścią mączki laskowej i startą na proszek białą czekoladą.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes