Jak to policzyć: ile kalorii ma gotowa galaretka a ile sam proszek?

0
Jak to policzyć: ile kalorii ma gotowa galaretka a ile sam proszek?
4.67 avg. rating (87% score) - 3 votes

W serii jak to policzyć zabieramy się za galaretkę, czyli odpowiedź na pytanie: ile kalorii ma gotowa galaretka, a ile kalorii ma sam proszek i nie dające niektórym spokoju pytanie jak to się dzieje, że dodanie do galaretki wody, która nie ma kalorii, zmienia jej kaloryczność?

Ile kalorii ma galaretka z cukrem w proszku?

Szukając materiałów do tego wpisu przejrzałam cały regał galaretek w popularnych marketach dochodząc do wniosku, że w 'zwykłych’ sklepach stacjonarnych nie ma galaretek bez cukru – wszystkie, na które trafiłam na dziale deserowym, był galaretkami z cukrem, jedyne bezcukrowe galaretki jakie można znaleźć w zwykłych sklepach to galaretki bez cukru Celiko, umiejscowione zwykle na dziale ze zdrową żywnością. Przy okazji policzyłam, że w Guiltfree znajdziesz aż 87 rodzajów galaretek bez cukru w 30 różnych smakach (stan na 1. sierpnia 2021 r., do końca roku mamy szansę przekroczyć setkę!).

Poniżej znajdziesz zdjęcia najpopularniejszych galaretek bez cukru różnych producentów oraz ich wartości odżywcze podane na opakowaniu przez producenta – jak widać wszyscy producenci podają wartości odżywcze w 100g gotowej galaretki i kaloryczność poszczególnych produktów nie różni się od siebie i wynosi około 50kcal w 100g gotowej galaretki, na bardzo zbliżonym poziomie jest także zawartość cukru – zawartość cukru w gotowej galaretce wynosi około 10%-11%, co przekłada się na 40kcal-44kcal, a to z kolei oznacza, że

Niemal wszystkie kalorie zawarte w gotowej galaretce pochodzą z cukru!

Nie to jest przedmiotem tego wpisu, więc nie będziemy truć o tym jaki to cukier jest niekoniecznie super, ale pewnie świta ci już w głowie, że skoro tak, to może lepiej przerzucić się na bezcukrowe galaretki i słodzić je stewią lub erytrolem?

Jeśli chcesz przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu czyli po prostu zalać ją wskazaną ilością wrzątku, to oczywiście nie ma żadnego problemu obliczeniowego a podanie na opakowaniu wartości w 100g gotowej galaretki jest niezwykle przydatne. Ale co jeśli chcesz użyć proszku galaretkowego np. do sernika na zimno? W jaki sposób policzyć ile ma kalorii?

Znając kaloryczność gotowej galaretki, wiedząc ile jest proszku i ile należy dodać wody możemy z łatwością policzyć kaloryczność samego proszku – to jest naprawdę łatwe!

Jak policzyć ile kcal ma galaretka w proszku – obliczenia krok po kroku na podstawie galaretki Winiary

  1. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu zawartość opakowania (75g) mamy zalać 500ml wrzątku. W przypadku wody 1ml = 1g, czyli mamy użyć 500g wody.
  2. Wiemy więc, że cały gotowy deser waży 575g
  3. Wiemy, że galaretka ma 52kcal w 100g po przygotowaniu, jeśli więc przygotujemy deser z całego opakowania, będzie miał 52kcal * 5,75 = 299kcal
  4. Ponieważ woda nie ma kalorii, to 299kcal pochodzi w całości z proszku galaretkowego, którego jest 75g
  5. Skoro 75g galaretki w proszku ma 299kcal, to z proporcji możemy łatwo wyliczyć, że 100g galaretki ma 398kcal

Do zapamiętania: 100g suchej galaretki w proszku ma 398kcal

Ten wynik obliczeń zgadza się z tym, czego można oczekiwać intuicyjnie patrząc na skład galaretki – skoro galaretka składa się z cukru (czystego węglowodanu, a węglowodany mają 400kcal w 100g), oraz żelatyny będącej niemal w całości białkiem (a białko ma 400kcal w 100g), to połączenie białka i węglowodanów da nam ten sam wynik, czyli mniej więcej 400kcal. Niewielkie różnice mogą wynikać z metodologii badań, zawartości popiołu, wilgotności i ilości błonnika.

Jaka galaretka ma najmniej kalorii?

Przy okazji w ramach ciekawostki można zauważyć, że sucha galaretka bez cukru, jeśli jest niesłodzona, albo słodzona słodzikiem z grupy intensywnie słodzących (czyli np. stewią, sukralozą, aspartamem lub acesulfamem, ale nie ksylitolem czy erytrolem), będzie miała w 100g suchego proszku identyczną kaloryczność co galaretka z cukrem, czyli 400kcal a niemal wyłącznym źródłem kalorii będzie w takim wypadku żelatyna i zawarte w niej białko wieprzowe – nie ma jednak powodów do nadmiernej ekscytacji i nie polecamy traktować galaretki jako głównego źródła białka w diecie, bo białko kolagenowe jest przez większość badaczy uważane za mało wartościowe z uwagi na złą wchłanialność i słaby profil aminokwasowy.

Kolejną ciekawostką będzie fakt, że zdecydowanie najmniej kaloryczną galaretką ze wszystkich jest bezcukrowa wegańska galaretka na bazie agaru  – agar ma silniejsze właściwości wiążące niż żelatyna, więc używa się go znacznie mniej, a poza tym w większości jest błonnikiem, dobrze obrazuje to poniższy wykres:

Na zakończenie podsumowanie kaloryczności najpopularniejszych galaretek w proszku:

Ile kalorii ma galaretka w proszku Wodzisław?
Ile kalorii ma galaretka w proszku Winiary?
Ile kalorii ma galaretka w proszku Dr Oetker?

 

Ile kalorii ma galaretka w proszku Gellwe?

Ile kalorii ma galaretka 50% mniej cukru Winiary?

CZEŚĆ UZUPEŁNIAJĄCA CZERWIEC 2022

W związku z wprowadzeniem na rynek Galaretki Winiary 50% mniej cukru postanowiliśmy przyjrzeć się tematowi kaloryczności galaretki z mniejszą ilością cukru – po ostatnim story zasypaliście nas pytaniami o to dlaczego proszek galaretkowy galaretki  o obniżonej zawartości cukru wcale nie jest mniej kaloryczny niż zwykła galaretka z cukrem?

Skoro cukier to ma kalorie, to galaretka bez cukru powinna mieć ich mniej, prawda?

Nie do końca…

Aby to wyjaśnić rozłóżmy skład galaretki na czynniki pierwsze – to jest dość proste, bo galaretka składa się z żelatyny (czyli białka) i cukru (czyli węglowodanów). Zawiera także aromaty, barwniki i kwas cytrynowy lub jabłkowy, ale w tak małej ilości, że śmiało można je pominąć w tych rozważaniach.

Zwykła galaretka z 'normalną’ ilością cukru zawiera około 75%-80% cukru i niecałe 20%  żelatyny. Jeśli zmniejszymy zawartość cukru o połowę, powstaje wolna przestrzeń, bo w składzie produktu nie ma próżni – mniej cukru oznacza więcej żelatyny. Jaki to ma wpływ na kaloryczność proszku galaretkowego? Niemal żaden, ponieważ żelatyna, czyli białko, i cukier, czyli węglowodany, mają taką samą kaloryczność czyli 400kcal/100g! Czy to oznacza, że sięganie po galaretkę z mniejszą zawartością cukru nie ma sensu? Oczywiście, że nie!

Większa ilość żelatyny w proszku galaretkowym oznacza, że ta galaretka jest 'mocniejsza’ czyli potrzebna jest mniejsza ilość proszku do przygotowania tak samo twardej galaretki – spójrz na poniższy przykład, mamy tu dwa opakowania galaretki Winiary o smaku truskawkowym, z obu przygotujesz ponad pół kilograma gotowej galaretki, ale opakowanie o standardowo wysokiej zawartości cukru waży ponad 70g, a galaretka o obniżonej zawartości cukru waży 39g, a więc niemal o połowę mniej, czyli do tej samej ilości wody (500ml) dajesz mniejszą ilość proszku, co oznacza niższą kaloryczność końcową gotowego deseru – oczywiście pod warunkiem, że nie dosłodzisz go cukrem 😉

Jakie z tego wnioski?

  • sam proszek galaretkowy galaretki z cukrem, galaretki o obniżonej zawartości cukru i galaretki bezcukrowej na bazie żelatyny mają zbliżoną kaloryczność
  • w zależności od tego jakie są proporcje pomiędzy stężeniem cukru / żelatyny w galaretce używamy różnej ilości proszku:
    • przypadku galaretek z cukrem zwykle używa się około 15g galaretki na 100ml płynu,
    • w przypadku galaretki o obniżonej zawartości cukru około 8g na 100ml płynu
    • w przypadku galaretki żelatynowej bez cukru, będącej niemal czystą żelatyną, używa się 2-3g na 100ml płynu
  • najmniej kaloryczną galaretką niezmiennie pozostaje wegańska galaretka na agarze bez dodatku cukru

4.67 avg. rating (87% score) - 3 votes