Najlepsze brownie dyniowe jakie zrobiliśmy.
- Nie czuć dyni
- Syci jak diabli
- Genialne makro 28g białka & 219 kcal w 1 kawałku.
- Proste
Z podanych ilości zrobiliśmy 1 blachę 28cm x 28cm, ale kawałki ciasta wyszły naprawdę grube, wielkie i sycące, spokojnie można zmniejszyć ilość składników o połowę bo 1 kawałek najada na kilka godzin.
DYNIOWE BROWNIE PROTEINOWE BEZ CUKRU – SKŁADNIKI
- 850g-900g pieczonej dyni, u nas niezmiennie hokkaido
- 200g odżywki białkowej o smaku czekoladowym – tu MyProtein Impact Whey Isolate Chocolate Brownie, może być WPC lub wegańska, można zastąpić 150g mąki i 50g kakao, ale oczywiście zmieni się makro
- 100g kakao
- 3 duże jajka
- opcjonalnie aromat – np. Funky Flavors Sweet Nutty Choc
- 150ml wody, najlepiej gazowanej
- erytrol – do smaku, użyliśmy 150g
- solidna szczypta soli (nie opuszczaj)
Zblendować dynię z jajkami i erytrolem. Dodać odżywkę, kakao i sól i zamieszać łyżką. Dodać wodę w 2-3 porcjach, ilość zależy od rodzaju dyni, ciasto ma mieć konsystencję gęstego jogurtu i dać się wlać do formy.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 45 minut w 170C z termoobiegiem. Wystudzić., kroić.
Ciasto polaliśmy polewą ze 130g kremu bez cukru Locco Chocolate Hazelnut i 1 opakowania czekoladowego puddingu Valio, podane makro uwzględnia polewę. Ciasto bez polewy też jest smaczne – ale ma suchy wierzch, dlatego warto czymś posmarować, ale np. dżem wiśniowy lub śliwkowy też będą super dodatkiem.