L-leucyna zalicza się do grupy najważniejszych aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Wykazuje bardzo dobre właściwości antykataboliczne, dlatego zmniejsza rozpad tkanki mięśniowej, a także anaboliczne, czyli wspomaga jej budowę. To powoduje, że jest ona powszechnie stosowana przez wielu sportowców na całym świecie. L-leucyna zalicza się do aminokwasów egzogennych, dlatego musi być dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem lub z odpowiednimi suplementami diety.
Jak działa L-leucyna?
Związek ten wspomaga syntezę białek i podwyższa działanie anaboliczne insuliny. To powoduje, że organizm może w sposób bardziej efektywny wykorzystywać glukozę. Również odpowiada za wsparcie produkcji innych hormonów. Spożycie tego właśnie aminokwasu po treningach siłowych, wraz z węglowodanami, wspomaga budowę białek mięśniowych. Dodatkowo L-leucyna pomaga w procesie odchudzania, ponieważ redukuje tkankę tłuszczową. Promuje utlenianie tłuszczów, co powoduje, że mogą być one efektywniej wykorzystywane w procesach energetycznych.
Dzięki tym właściwościom L-leucyna jest powszechnie stosowana w różnych dyscyplinach sportowych. Wybierają ją często osoby budujące masę mięśniową. Także chroni ona tkankę mięśniową, ponieważ w procesach metabolicznych powstaje z niej HMB o silnym działaniu antykatabolicznym. To właśnie z udziałem L-leucyny białka wykorzystywane do budowy mięśni mogą działać jeszcze efektywniej i szybciej.
Właściwości L-leucyny:
-
posiada działanie antykataboliczne i anaboliczne
-
chroni tkankę mięśniową przed degradacją
-
sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej
-
zmniejsza odczuwanie zmęczenia podczas wysiłku
-
wspomaga regenerację mięśni
Sposób użycia L-leucyny
W sprzedaży znajdziemy szeroką gamę suplementów diety zawierających L-leucynę. Zalecane dzienne dawki to od 6 do 12 g zależnie od diety. W przypadku dni treningowych zaleca się stosowanie suplementów w posiłkach okołotreningowych, natomiast w dni bez treningu można zażywać ją przy pierwszym posiłku. Dawkowanie możemy rozłożyć też na mniejsze porcje na cały dzień.