Czy jest osoba której na widok puszystych pączków z dziurką, oblanych lukrem z kolorową posypką nie cieknie ślinka? Podejrzewam że trudno będzie mi taką znaleźć 🙂 Nie ma jednak co ukrywać, że takie przyjemności mogą nas kosztować sporą dawkę kalorii. Długo myśleliśmy jak wyglądał by skład tych pysznych donutów znacząco pomniejszony o ilość tłuszczów i węglowodanów. Nie jest w końcu łatwo zastąpić dwa główne składniki takiego rarytasu. Nasze dążenia były obłożone kilkoma nieudanymi próbami, ponieważ mimo że pączki wychodziły puszyste to na przykład za mało słodkie lub chrupkie. Teraz jednak dzięki pomocy Sandry Wojtasik udało się i powstały prawdziwe amerykańskie donuty, w ulepszonej, bo w bananowej wersji fit!
Jaki jest sekret zdrowych pączków bez tłuszczu i bez glutenu?
Dwa grzechy główne znanych i lubianych pączków to:
- tłuszcz (zarówno ten w cieście jak i ten, w którym pączki są smażone)
- węglowodany / cukier – stanowią właściwie główny składnik tradycyjnych pączków. Mąka, lukier, nadzienie toffee lub dżem, wszystko to proste i baardzo niezdrowe węglowodany.
W jaki sposób można zastąpić główne a zarazem niezdrowe składniki donutów
- tłuszcz w cieście wymieniamy na płynny błonnik VitaFiber (ciasto nadal będzie wilgotne i miękkie jednak bez tłuszczu)
- dodatek banana dodatkowo wpływa na wilgotność i naturalną słodycz ciasta
- dzięki dodatkowi VitaFibru, banana oraz PB2 dodatek cukru jest całkowicie zbędny
- pączki są pieczone a nie smażone – dodatkowa oszczędność kalorii na tłuszczu
- zamiast mąki pszennej używamy wysokobiałkowej mąki migdałowej – minimalizujemy ilość łatwo wchłanianych węglowodanów
Teraz gdy już wiemy dlaczego lekkie pączki autorstwa Sandry Wojtasik są tak zdrowe, przekonajmy się czy są równie pyszne 🙂
DONUTY BANANOWE (#lowfat)
♡składniki:
- 350g banana
- 50g syropu VITAFIBER (odbierz kod 10% na ten składnik)*
- 60g mąki migdałowej odtłuszczonej
- 30g odżywki bialkowej (najlepiej smak naturalny)
- 5 kropel aromatu FunkyFlavors (o smaku wanilia, biszkopt lub butterscotch)
- 20g pb2 bananowego
*kod rabatowy o treści VITAFIBER17 należy wpisać w pole „bony rabatowe” przy podsumowaniu zamówienia.
♡przygotowanie:
- Rozgnieść banany widelcem,
- Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie,
- Przełożyć do silikonowej formy na donuty
Piec w 180°C przez 20 minut.
Wartości odżywcze:
kalorie | tłuszcz | białko | węglowodany | błonnik | |
---|---|---|---|---|---|
350g banana | 346 kcal | 1.0 g | 3.5 g | 82.20 g | 5.9 g |
50g Vitafiber | 80 kcal | 0.0 g | 0.0 g | 0.75 g | 35.0 g |
60g mąka migd. | 170 kcal | 5.0 g | 23.4 g | 7.80 g | 10.2 g |
30g odżywki b. | 120 kcal | 2.2 g | 23.1 g | 3.00 g | 0.0 g |
20g PB2 banan. | 83 kcal | 1.6 g | 6.7 g | 10.00 g | 1.7 g |
razem | 799 kcal | 9.8 g | 56.7 g | 103.75 g | 52.8 g |
1 Pączek 1/9 całości | 89 kcal | 1.1 g | 6.3 g | 11.53 g | 5.9 g |
O autorce:
Sandra jest młodą, pełną pomysłów i energii kobietą. Każdego dnia z wielką radością tworzy ciekawe oraz zdrowe smakołyki w kuchni. Wielkim powodzeniem cieszy się jej Instagramowy profil, na którym codziennie pojawiają się niezwykłe pomysły. Sandra mówi o sobie „Zdrowy styl życia to moja pasja. Rozwijam się w niej jak tylko mogę i nie mam zamiaru przestać :)”
Jeśli jakimś dziwnym trafem nie znacie jeszcze fanpage’a Sandry zajrzyjcie koniecznie: Instagram „Svnderv”





