Zdrowe Pieczone Pączki Bezglutenowe – Kolejny Przepis Sandry Wojtasik

0
Zdrowe Pieczone Pączki Bezglutenowe – Kolejny Przepis Sandry Wojtasik
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Czy jest osoba której na widok puszystych pączków z dziurką, oblanych lukrem z kolorową posypką nie cieknie ślinka? Podejrzewam że trudno będzie mi taką znaleźć 🙂 Nie ma jednak co ukrywać, że takie przyjemności mogą nas kosztować sporą dawkę kalorii. Długo myśleliśmy jak wyglądał by skład tych pysznych donutów znacząco pomniejszony o ilość tłuszczów i węglowodanów. Nie jest w końcu łatwo zastąpić dwa główne składniki takiego rarytasu. Nasze dążenia były obłożone kilkoma nieudanymi próbami, ponieważ mimo że pączki wychodziły puszyste to na przykład za mało słodkie lub chrupkie. Teraz jednak dzięki pomocy Sandry Wojtasik udało się i powstały prawdziwe amerykańskie donuty, w ulepszonej, bo w bananowej wersji fit!

Jaki jest sekret zdrowych pączków bez tłuszczu i bez glutenu?

Dwa grzechy główne znanych i lubianych pączków to:

  • tłuszcz (zarówno ten w cieście jak i ten, w którym pączki są smażone)
  • węglowodany / cukier – stanowią właściwie główny składnik tradycyjnych pączków. Mąka, lukier, nadzienie toffee lub dżem, wszystko to proste i baardzo niezdrowe węglowodany.

W jaki sposób można zastąpić główne a zarazem niezdrowe składniki donutów

  • tłuszcz w cieście wymieniamy na płynny błonnik VitaFiber (ciasto nadal będzie wilgotne i miękkie jednak bez tłuszczu)
  • dodatek banana dodatkowo wpływa na wilgotność i naturalną słodycz ciasta
  • dzięki dodatkowi VitaFibru, banana oraz PB2 dodatek cukru jest całkowicie zbędny
  • pączki są pieczone a nie smażone – dodatkowa oszczędność kalorii na tłuszczu
  • zamiast mąki pszennej używamy wysokobiałkowej mąki migdałowej – minimalizujemy ilość łatwo wchłanianych węglowodanów

Teraz gdy już wiemy dlaczego lekkie pączki autorstwa Sandry Wojtasik są tak zdrowe, przekonajmy się czy są równie pyszne 🙂

pieczone-lekkie-paczki

DONUTY BANANOWE (#lowfat)

♡składniki:

*kod rabatowy o treści VITAFIBER17 należy wpisać w pole „bony rabatowe” przy podsumowaniu zamówienia.

♡przygotowanie:

  • Rozgnieść banany widelcem,
  • Dodać resztę składników, wymieszać dokładnie,
  • Przełożyć do silikonowej formy na donuty

Piec w 180°C przez 20 minut.

Wartości odżywcze:

kalorietłuszczbiałkowęglowodanybłonnik
350g banana346 kcal1.0 g3.5 g82.20 g5.9 g
50g Vitafiber80 kcal0.0 g0.0 g0.75 g35.0 g
60g mąka migd.170 kcal5.0 g23.4 g7.80 g10.2 g
30g odżywki b.120 kcal2.2 g23.1 g3.00 g0.0 g
20g PB2 banan.83 kcal1.6 g6.7 g10.00 g1.7 g
razem799 kcal9.8 g56.7 g103.75 g52.8 g
1 Pączek
1/9 całości
89 kcal1.1 g6.3 g11.53 g5.9 g

O autorce:

Sandra jest młodą, pełną pomysłów i energii kobietą. Każdego dnia z wielką radością tworzy ciekawe oraz zdrowe smakołyki w kuchni. Wielkim powodzeniem cieszy się jej Instagramowy profil, na którym codziennie pojawiają się  niezwykłe pomysły. Sandra mówi o sobie „Zdrowy styl życia to moja pasja. Rozwijam się w niej jak tylko mogę i nie mam zamiaru przestać :)”

Jeśli jakimś dziwnym trafem nie znacie jeszcze fanpage’a Sandry zajrzyjcie koniecznie:  Instagram „Svnderv”

     

    5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote
    Summary
    recipe image
    Recipe Name
    Zdrowe Pączki bez Tłuszczu
    Author Name
    Published On
    Preparation Time
    Cook Time
    Total Time
    Average Rating
    51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
    Previous articleArla Protein – Opinie, Recenzja, Czym Zastąpić?
    Next articleChiński erytrol gorszy niż europejski?
    Jestem współwłaścicielem guiltfree.pl Moja pasja to kolarstwo. Zamiłowanie do sportu zrodziło wilczy apetyt na wiedzę związaną z prawidłowym odżywianiem się. Szczupła sylwetka jest mi niezbędna do osiągania dobrych wyników na rowerze. Jednocześnie muszę dbać o zdrowie i wysoki poziom energii do treningów. Uwielbiam eksperymentować, zwłaszcza na sobie. Testuję wszystko co wpadnie mi w ręce!