Sorbitol znany jest przede wszystkim jako substancja słodząca. W żywności określany jest też terminem E420. Jest to związek chemiczny zaliczany do cukroli, który jest bezbarwną substancją o słodkim smaku, dobrze rozpuszczającą się w wodzie. Naturalnie występuje w wielu owocach, na przykład w jabłkach, gruszkach, morelach, brzoskwiniach czy w wiśniach. Otrzymywany jest przemysłowo poprzez redukcję glukozy.
Jak działa sorbitol?
Najczęściej stosowany jest w żywności jako dodatek słodzący, ale nie jest spotykany tak często jak chociażby sacharoza, od której jest o połowę mniej słodki. Najczęściej możemy spotkać go w syntetycznych słodzikach. Używany jest też do dosładzania różnych niskokalorycznych produktów, znajduje się w gumach do żucia. Stosowany jest też jako stabilizator do produktów żywnościowych, poprawia ich teksturę oraz zapewnia właściwą wilgotność, ponieważ jest higroskopijny, czyli zatrzymuje wilgoć wewnątrz produktu. Jego kaloryczność jest prawie o połowę niższa niż cukru – w 100 g sorbitolu znajduje się około 250 kcal.
Sorbitol dostarcza energię, ale tylko częściowo absorbowany w organizmie. Rozkładany jest do fruktozy w wątrobie i przekształcany w glukozę. Spożyty w nadmiernych ilościach może dawać efekty przeczyszczające, ponieważ przyspiesza perystaltykę jelit oraz nasila procesy fermentacyjne zachodzące w ich wnętrzu. W związku z tym stosowania produktów z sorbitolem powinny wystrzegać się osoby z zespołem jelita drażliwego. Warto przy tym wskazać, że przeczyszczające właściwości śliwek suszonych wynikają właśnie z dużej zawartości sorbitolu – jest go więcej w owocach suszonych niż w świeżych.
Właściwości sorbitolu:
-
stosowany jest jako substancja słodząca
-
ma niższą kaloryczność niż cukier
-
może powodować efekt przeczyszczający
-
nie powoduje zwiększenia wydzielania insuliny, dlatego polecany jest diabetykom
-
stosowany także w kosmetykach, pastach do zębów
Sposób użycia sorbitolu
Sorbitol jest spotykany często w wielu produktach spożywczych, ale powinniśmy ograniczać jego ilość w diecie. Sprawdza jednak dobrze jako zamiennik cukru, głównie dla osób chcących się odchudzać, diabetyków.