Nie brak przepisów na ciasta bez cukru – może być ciasto cukiniowe, może być fasolowe brownie, w zasadzie jest w czym wybierać. Mój problem z większością tych przepisów polega na tym, że zwyczajnie czuć w tych ciastach, że są chrzczone warzywami 🙁 Mam na koncie sporo testów z warzywnymi wypiekami i niestety nie jedno fasolowe cudeńko wylądowało w misce dla psa. Który, zdrajca jeden, też nie chciał tego jeść!
Nie jest sztuką zrobienie ciasta z fasoli, cukinii i buraków. Sztuką jest zrobienie takiego ciasta, które zniknie zjedzone ze smakiem
Więc choć przepisów na buraczane ciasta jest wiele – ten zasługuje na podzielenie się z wami, bo nie czuć w nim w ogóle buraków. Co więcej, czekoladowa polewa też nie jest taka znowu zwyczajna – i też w ogóle tego nie czuć, choć podchodziłam do jej składu z dużym sceptycyzmem (o sekretnym składniku czekoladowej polewy bez cukru czytaj dalej). Najlepszy dowód? Ciasto przeszło dziecio-test. Troje niewinnych dzieci poczęstowanych tym ciastem zjadło swoje kawałki co do ostatniego okruszka, bez mrugnięcia okiem 🙂
Buraczane brownie bez cukru
Składniki na formę 24cm
Ciasto
- 360g buraków gotowanych drobno utartych (można gotować samemu, ja kupuję gotowe w Auchan, np. takie; ważne, żeby były to 100% buraków – bez cukru, bez soli i przede wszystkim bez octu!)
- 170g odtłuszczonej mąki migdałowej
- 100g ciemnej czekolady bez cukru
- 100g erytrolu
- 4 duże jajka
Polewa
- 100g syropu Vitafiber
- 80g erytrolu
- 15g kakao odtłuszczonego 1%
- 100g bardzo dojrzałego awokado
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto mieszamy na jednolitą masę.
- Masę wylać do silikonowej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 minut – do suchego patyczka. I to jest kluczowy element – dopiero, gdy ciasto będzie idealnie dopieczone, zniknie z niego smak buraków.
- Osobno zmiksować na gładziutką masę składniki polewy – tak, żeby awokado było idealnie zblendowane, żadnych grudek. W przepisie oryginalnym, którym się inspirowałam, nie było Vitafibru, a moim zdaniem to kluczowy składniki polewy; po pierwsze bez niego krem jest mało słodki – awokado nie jest w ogóle słodkie, kakao jest wręcz gorzkie, a erytrol w takiej ilości ma za małą moc słodzącą, aby zrównoważyć smak całości; można oczywiście dodać więcej erytrolu, ale prawdopodobnie dla większości osób odczucie związanego z nim chłodu na języku stanie się wówczas zbyt intensywne. Vitafiber z jednej strony zwiększa więc słodycz, z drugiej nadaje masie apetycznego połysku, sprawia, że jest jedwabista i smakuje, jakby była zrobiona na maśle.
- Masą smarujemy ostudzone ciasto, opcjonalnie dekorujemy owocami sezonowymi.