TikToka zalało szaleństwo filmików z waflami ryżowymi, masłem orzechowym i skorupką czekoladową w roli głównej. Wszystko extra, prosto i smacznie, ale wafel to 30kcal, łyżka masła orzechowego 90kcal, 2 kosteczki czekolady 70kcal i pyk! Jeden taki wafelek to 190kcal a zjedzenie 4 to żadne wyzwanie. A to oznacza jedno: wyzwanie dla nas! Żeby zrobić to tak samo, ale inaczej bo takie fit gimnastyki kuchenne lubimy najbardziej. No to lecimy z propozycją na snickersowe wafle proteinowe z malinami – zestaw smaków świetny, choć przykładowy, możecie zastąpić poszczególne składniki tym, co lubicie najbardziej ważny jest pomysł na to, żeby przemycić nieco więcej białka, obciąć trochę tłuszczy, zrezygnować z nadmiaru cukru – kilka zmian sprawia, że nasz wafel ma nie 200kcal, a 100, a 4 wafle z dodatkami to sensowny posiłek, który syci i w 400kcal dostarcza niemal 40g białka. Fajnie, co?
No to lecimy z przepisem!
SKŁADNIKI – SNICKERSOWE WAFLE Z KREMEM PROTEINOWYM
- 4 cienie wafle ryżowe
- garść malin
- 20g odżywki, u nas odżywka białkowa Snickers – Hi Protein Whey
- 20g masła orzechowego w proszku PB2
- 15ml białek jaj – można użyć wody lub mleka, ale białka jaj są bez smaku, są źródłem znakomitego profilowo białka a na dodatek dodają masłu orzechowemu w proszku kremową konsystencję, to prawdziwy game changer!
- solidna szczypta soli
- kilka kropli aromatu solnego karmelu Funky Flavors Sweet Salted Caramel
- duża łycha erytrolu, najlepiej w pudrze żeby nie chrzęścił
- czekolada bez cukru, można zrobić samemu, może być kupna, mleczna albo ciemna co kto lubi
PRZYGOTOWANIE
Roztop czekoladę w mikrofali albo w kąpieli wodnej.
Wsyp suche składniki kremu do miseczki i zamieszaj. Dodać białko jaja lub wodę, stopniowo małymi porcjami, mieszaj za każdym razem aż wyjdzie gęsta pasta. Jeśli chlupnie ci się za dużo płynu i pasta zrobi się za rzadka możesz uratować ją szczyptą gumy ksantanowej, ale to osłabi intensywność jej smaku.
Posmaruj pastą wafle.
Na kremie orzechowym rozgnieć maliny, posmaruj je roztopioną czekoladą, odstaw do zastygnięcia.
Yum!!!