Speculoos Fluff – proteinowa pianka ciasteczkowa 46g białka & 318kcal

0
Speculoos Fluff – proteinowa pianka ciasteczkowa 46g białka & 318kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

W zimny poranek warto rozgrzać duszę ciasteczkiem, a najlepiej całą michą ciasteczkowej dobroci! Proteinowa pianka fluff to świetny pomysł na duży objętościowo posiłek o niedużej kaloryczności.

Piękne makro, wielka micha, genialny smak i konsystencja – cała duża porcja ma 318kcal, w tym aż 46g białka, 16g węglowodanów i 8g tłuszczu – makrosy można łatwo modyfikować dodatkami podbijając ilość tłuszczu (dodaj speculoos i/lub masło orzechowe) albo węglowodanów (dodaj banana, więcej ciasteczek albo suszone owoce, super będą pasować figi).

Kluczem do uzyskania odpowiednio piankowej, napowietrzonej konsystencji jest przestrzeganie kolejności działań i wykorzystywanie właściwości temperatury – ważne, żeby agar ugotować zanim ubijesz pianę z białek, by był ciepły, ale nie wrzący. Zachowują kolejność wrzucania składników do blendera masz pewność, że dobrze się połączą i nie będzie grudek. Jeśli nie chcesz używać zagęstników (gumy ksantanowej) możesz zrezygnować z jej dodawania, w takim wypadku nie dodawaj wody, a jeśli chcesz ją dodawać, zwiększ dwukrotnie ilość agaru lub żelatyny, ale licz się z tym, że smak będzie bardziej  mdły. Robiliśmy ten przepis wiele razy i mamy to nieźle obcykane, nie warto kombinować 😉

Składniki na proteinowy fluff

  • białka jaj 100g (z butelki, albo białka z 3-4 sparzonych jajek)
  • 1 opakowanie serek wiejski lekki Piątnica
  • 400ml wody
  • 30g odżywki – smak waniliowy, wafelkowy, ciasteczkowy itp.
  • 6g agaru (można zastąpić 10g żelatyny)
  • 5g gumy ksantanowej
  • słodzidło wg gustu
  • opcjonalnie cynamon
  • 15g masła orzechowego w proszku
  • ciacho speculoos

Przygotowanie pianki proteinowej z gumą ksantanową:

Zachowaj kolejność, będzie łatwiej
🍫 Zagotuj agar w 400ml wody, odstaw
🍫 ubijamy białka na sztywno dodając pod koniec erytrol w pudrze
🍫 wlej do blendera, w tej kolejności: ciepły agar, odżywkę, gumę ksantanową, serek wiejski. Zblenduj.
🍫 Włącz mikser na niskich obrotach i miksując białka wlewaj do nich powoli agarową ‚zupkę’. Ciepły płyn ścina białka pięknie utrwalając piankową konsystencję, to klucz do sukcesu i maksymalnej puchatości!
🍫 Z wierzchu polej sosem z masła orzechowego w proszku z cynamonem i odrobiną wody oraz pokruszonym ciasteczkiem

Agar szybko tężeje, więc można niema od razu jeść. Jeśli przygotujesz fluff z żelatyną, trzeba będzie odczekać około godziny lub dwóch chłodząc piankę w lodówce.

 

W zimny poranek warto rozgrzać duszę ciasteczkiem, a najlepiej całą michą ciasteczkowej dobroci! Proteinowa pianka fluff to świetny pomysł na duży objętościowo posiłek o niedużej kaloryczności.

Piękne makro, wielka micha, genialny smak i konsystencja – cała duża porcja ma 318kcal, w tym aż 46g białka, 16g węglowodanów i 8g tłuszczu – makrosy można łatwo modyfikować dodatkami podbijając ilość tłuszczu (dodaj speculoos i/lub masło orzechowe) albo węglowodanów (dodaj banana, więcej ciasteczek albo suszone owoce, super będą pasować figi).

Składniki na proteinowy fluff (1 duża porcja)

białka jaj 100g (z butelki, albo białka z 3-4 sparzonych jajek)

1 opakowanie serek wiejski lekki Piątnica

400ml wody

30g odżywki – smak waniliowy, wafelkowy, ciasteczkowy itp.

6g agaru (można zastąpić 10g żelatyny)

5g gumy ksantanowej

słodzidło wg gustu

opcjonalnie cynamon

15g masła orzechowego w proszku

ciacho speculoos

Przygotowanie (zachowaj kolejność)
🍫 Zagotuj agar w 400ml wody, odstaw
🍫 ubijamy białka na sztywno dodając pod koniec erytrol w pudrze
🍫 wlej do blendera, w tej kolejności: ciepły agar, odżywkę, gumę ksantanową, serek wiejski. Zblenduj.
🍫 Włącz mikser na niskich obrotach i miksując białka wlewaj do nich powoli agarową ‚zupkę’. Ciepły płyn ścina białka pięknie utrwalając piankową konsystencję, to klucz do sukcesu i maksymalnej puchatości!
🍫 Z wierzchu polej sosem z masła orzechowego w proszku z cynamonem i odrobiną wody oraz pokruszonym ciasteczkiem

Agar szybko tężeje, więc można niema od razu jeść. Jeśli przygotujesz fluff z żelatyną, trzeba będzie odczekać około godziny lub dwóch chłodząc piankę w lodówce.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes