W zimny poranek warto rozgrzać duszę ciasteczkiem, a najlepiej całą michą ciasteczkowej dobroci! Proteinowa pianka fluff to świetny pomysł na duży objętościowo posiłek o niedużej kaloryczności.
Piękne makro, wielka micha, genialny smak i konsystencja – cała duża porcja ma 318kcal, w tym aż 46g białka, 16g węglowodanów i 8g tłuszczu – makrosy można łatwo modyfikować dodatkami podbijając ilość tłuszczu (dodaj speculoos i/lub masło orzechowe) albo węglowodanów (dodaj banana, więcej ciasteczek albo suszone owoce, super będą pasować figi).
Kluczem do uzyskania odpowiednio piankowej, napowietrzonej konsystencji jest przestrzeganie kolejności działań i wykorzystywanie właściwości temperatury – ważne, żeby agar ugotować zanim ubijesz pianę z białek, by był ciepły, ale nie wrzący. Zachowują kolejność wrzucania składników do blendera masz pewność, że dobrze się połączą i nie będzie grudek. Jeśli nie chcesz używać zagęstników (gumy ksantanowej) możesz zrezygnować z jej dodawania, w takim wypadku nie dodawaj wody, a jeśli chcesz ją dodawać, zwiększ dwukrotnie ilość agaru lub żelatyny, ale licz się z tym, że smak będzie bardziej mdły. Robiliśmy ten przepis wiele razy i mamy to nieźle obcykane, nie warto kombinować 😉
Składniki na proteinowy fluff
- białka jaj 100g (z butelki, albo białka z 3-4 sparzonych jajek)
- 1 opakowanie serek wiejski lekki Piątnica
- 400ml wody
- 30g odżywki – smak waniliowy, wafelkowy, ciasteczkowy itp.
- 6g agaru (można zastąpić 10g żelatyny)
- 5g gumy ksantanowej
- słodzidło wg gustu
- opcjonalnie cynamon
- 15g masła orzechowego w proszku
- ciacho speculoos
Przygotowanie pianki proteinowej z gumą ksantanową:
Zachowaj kolejność, będzie łatwiej
🍫 Zagotuj agar w 400ml wody, odstaw
🍫 ubijamy białka na sztywno dodając pod koniec erytrol w pudrze
🍫 wlej do blendera, w tej kolejności: ciepły agar, odżywkę, gumę ksantanową, serek wiejski. Zblenduj.
🍫 Włącz mikser na niskich obrotach i miksując białka wlewaj do nich powoli agarową 'zupkę’. Ciepły płyn ścina białka pięknie utrwalając piankową konsystencję, to klucz do sukcesu i maksymalnej puchatości!
🍫 Z wierzchu polej sosem z masła orzechowego w proszku z cynamonem i odrobiną wody oraz pokruszonym ciasteczkiem
Agar szybko tężeje, więc można niema od razu jeść. Jeśli przygotujesz fluff z żelatyną, trzeba będzie odczekać około godziny lub dwóch chłodząc piankę w lodówce.
W zimny poranek warto rozgrzać duszę ciasteczkiem, a najlepiej całą michą ciasteczkowej dobroci! Proteinowa pianka fluff to świetny pomysł na duży objętościowo posiłek o niedużej kaloryczności.
Piękne makro, wielka micha, genialny smak i konsystencja – cała duża porcja ma 318kcal, w tym aż 46g białka, 16g węglowodanów i 8g tłuszczu – makrosy można łatwo modyfikować dodatkami podbijając ilość tłuszczu (dodaj speculoos i/lub masło orzechowe) albo węglowodanów (dodaj banana, więcej ciasteczek albo suszone owoce, super będą pasować figi).
Składniki na proteinowy fluff (1 duża porcja)
białka jaj 100g (z butelki, albo białka z 3-4 sparzonych jajek)
1 opakowanie serek wiejski lekki Piątnica
400ml wody
30g odżywki – smak waniliowy, wafelkowy, ciasteczkowy itp.
6g agaru (można zastąpić 10g żelatyny)
5g gumy ksantanowej
słodzidło wg gustu
opcjonalnie cynamon
15g masła orzechowego w proszku
ciacho speculoos
Przygotowanie (zachowaj kolejność)
🍫 Zagotuj agar w 400ml wody, odstaw
🍫 ubijamy białka na sztywno dodając pod koniec erytrol w pudrze
🍫 wlej do blendera, w tej kolejności: ciepły agar, odżywkę, gumę ksantanową, serek wiejski. Zblenduj.
🍫 Włącz mikser na niskich obrotach i miksując białka wlewaj do nich powoli agarową 'zupkę’. Ciepły płyn ścina białka pięknie utrwalając piankową konsystencję, to klucz do sukcesu i maksymalnej puchatości!
🍫 Z wierzchu polej sosem z masła orzechowego w proszku z cynamonem i odrobiną wody oraz pokruszonym ciasteczkiem
Agar szybko tężeje, więc można niema od razu jeść. Jeśli przygotujesz fluff z żelatyną, trzeba będzie odczekać około godziny lub dwóch chłodząc piankę w lodówce.