PÓŁKILOGRAMOWY kawałek tego tortu marchewkowego ma 41g białka i 400kcal.
Ale to nie jest ciasto. A równocześnie to najlepsze ciasto marchewkowe ever. Jak to możliwe?
Choć wygląda jak ciasto, a właściwie tort, to po prostu kawałki omleta spiętrowane w dwa siedmiowarstwowe kawałki ciasta. Robiąc odpowiednio większą ilość można więc z tego przepisu przygotować pełnoprawną blachę tortu, ale jeśli lubisz codziennie jeść coś innego to forma ciastomletu carrot cake jest idealna – z podanych proporcji wychodzą, uwaga! dwa półkologramowe kawałki mega ciacha, ż których każdy ma zaledwie 400kcal i aż 41g białka. I choć ciasto ma turbo fit proporcje makro i skład – gwarantujemy, że to najlepsze ciasto carrot cake ever, nie tylko fit, ale po prostu.
Ciasto ma wilgotny miąższ, połączone jest z kremem sernikowym i marmoladą pomarańczową. Smaki znakomicie się przenikają a całość jak możecie się domyślić jest ultra sycąca. Przygotowanie ciasta zajmuje około 10 minut plus 35 minut pieczenia, ale najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy smaki dobrze się przegryzą a ciasto przesiąknie masą i dżemem. Królewskim składnikiem w tym przepisie jest proszek budyniowy Jell-O – od lat bestseller w Guiltfree, ale szczerze mówiąc dopiero w tym przepisie odkryliśmy skalę jego możliwości, jako zagęstnik do fit kremów do ciast ma o wiele fajniejsze zastosowanie niż jako dodatek do mleka i składnik samodzielnego deseru. Jeśli jeszcze nie znacie tego cuda, to koniecznie skorzystajcie z jego możliwości!
Ciasto jest oczywiście:
- bez cukru
- bez glutenu
- proteinowe
- łatwe i szybkie w przygotowaniu
- nie wymaga miksera
Składniki na proteinowe ciasto fit carrot cake bez cukru
2 ogromne kawałki; żeby przygotować pełną blachę ciasta zwiększ ilość składników 4 razy, spody można upiec w dwóch formach i przekroić każdy z nich na dwa cieńsze blaty.
- 5 średnich marchewek – fajnie, żeby to były młode marchewki, łącznie około 300g-350g
- 1 średnie jabłko (170g)
- 50g odżywki kazeinowej (tu Body Nutrition – Trutein Whey, Casein & Egg White Blend, Pumpkin Pie, ale dowolna kazeinowa będzie ok, WPC też się w miarę sprawdzi)
- 20g odtłuszczonej mąki kokosowej
- 2 jajka
- 75ml płynu – mleka, wody, napoju roślinnego; jeśli używasz WPC zamiast kazeiny zmniejsz do 40ml
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- słodzidło wg gustu, u nas 30g erytrolu
- przyprawy wg gustu, u nas cynamon, gałka muszkatołowa
- Zetrzeć drobno wszystkie marchewki poza jedną.
- Zblendować marchewki z jajkami, mlekiem, słodzidłem i zagęstnikiem.
- Dodać do mokrej masy suche składniki oraz ostatnią marchewkę i jabłko starte na grubych oczkach.
- Wlać masę do natłuszczonej formy ( nasza ma średnicę 24cm, silikonowa), piec 35minut w 175C, zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku
Składniki kremu sernikowego
- 200g gęstego chudego serka homogenizowanego albo skyra (chodzi o dowolny gęsty nabiał o parametrach ok 11% białka, ok 65kcal/100g)
- 1/2 opakowania puddingu bez cukru Jell-O (użyliśmy Jell-O Vanilla bez cukru, równie dobrze sprawdzi się smak sernikowy, biała czekolada albo cytrynowy)
- opcjonalnie słodzidło
- 90ml wody – ilość dopasuj do gęstości serka
Dodatkowo: niskokaloryczny dżem, użyliśmy 150g keto marmolady pomarańczowej Good Good Keto Orange Marmolade, która ma tylko 27kcal w 100g i genialnie komponuje się tu smakiem.
- Połączyć składniki kremu trzepaczką albo widelcem, odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
- Pokroić wystudzone ciasto na 8 kawałków
- Smarować kolejne warstwy kremem, dżemem albo kremem i dżemem, wierzch ciasta posmarować samym kremem wygładzając powierzchnię, odstawić do lodówki na minimum 3h