Najlepsze fit ciasto marchewkowe carrot cake 400kcal – 0,5kg – 40g białka

0
Najlepsze fit ciasto marchewkowe carrot cake 400kcal – 0,5kg – 40g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

PÓŁKILOGRAMOWY kawałek tego tortu marchewkowego  ma 41g białka i 400kcal.

Ale to nie jest ciasto. A równocześnie to najlepsze ciasto marchewkowe ever. Jak to możliwe?

Choć wygląda jak ciasto, a właściwie tort, to po prostu kawałki omleta spiętrowane w dwa siedmiowarstwowe kawałki ciasta. Robiąc odpowiednio większą ilość można więc z tego przepisu przygotować pełnoprawną blachę tortu, ale jeśli lubisz codziennie jeść coś innego to forma ciastomletu carrot cake jest idealna – z podanych proporcji wychodzą, uwaga! dwa półkologramowe kawałki mega ciacha, ż których każdy ma zaledwie 400kcal i aż 41g białka. I choć ciasto ma turbo fit proporcje makro i skład – gwarantujemy, że to najlepsze ciasto carrot cake ever, nie tylko fit, ale po prostu.

Ciasto ma wilgotny miąższ, połączone jest z kremem sernikowym i marmoladą pomarańczową. Smaki znakomicie się przenikają a całość jak możecie się domyślić jest ultra sycąca. Przygotowanie ciasta zajmuje około 10 minut plus 35 minut pieczenia, ale najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy smaki dobrze się przegryzą a ciasto przesiąknie masą i dżemem. Królewskim składnikiem w tym przepisie jest proszek budyniowy Jell-O – od lat bestseller w Guiltfree, ale szczerze mówiąc dopiero w tym przepisie odkryliśmy skalę jego możliwości, jako zagęstnik do fit kremów do ciast ma o wiele fajniejsze zastosowanie niż jako dodatek do mleka i składnik samodzielnego deseru. Jeśli jeszcze nie znacie tego cuda, to koniecznie skorzystajcie z jego możliwości!

Ciasto jest oczywiście:

  • bez cukru
  • bez glutenu
  • proteinowe
  • łatwe i szybkie w przygotowaniu
  • nie wymaga miksera

Składniki na proteinowe ciasto fit carrot cake bez cukru

2 ogromne kawałki; żeby przygotować pełną blachę ciasta zwiększ ilość składników 4 razy, spody można upiec w dwóch formach i przekroić każdy z nich na dwa cieńsze blaty.

  • 5 średnich marchewek – fajnie, żeby to były młode marchewki, łącznie około 300g-350g
  • 1 średnie jabłko (170g)
  • 50g odżywki kazeinowej (tu Body Nutrition – Trutein Whey, Casein & Egg White Blend, Pumpkin Pie, ale dowolna kazeinowa będzie ok, WPC też się w miarę sprawdzi)
  • 20g odtłuszczonej mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 75ml płynu – mleka, wody, napoju roślinnego; jeśli używasz WPC zamiast kazeiny zmniejsz do 40ml
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • słodzidło wg gustu, u nas 30g erytrolu
  • przyprawy wg gustu, u nas cynamon, gałka muszkatołowa
  1. Zetrzeć drobno wszystkie marchewki poza jedną.
  2. Zblendować marchewki z jajkami, mlekiem, słodzidłem i zagęstnikiem.
  3. Dodać do mokrej masy suche składniki oraz ostatnią marchewkę i jabłko starte na grubych oczkach.
  4. Wlać masę do natłuszczonej formy ( nasza ma średnicę 24cm, silikonowa), piec 35minut w 175C, zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku

Składniki kremu sernikowego

  • 200g gęstego chudego serka homogenizowanego albo skyra (chodzi o dowolny gęsty nabiał o parametrach ok 11% białka, ok 65kcal/100g)
  • 1/2 opakowania puddingu bez cukru Jell-O (użyliśmy Jell-O Vanilla bez cukru, równie dobrze sprawdzi się smak sernikowy, biała czekolada albo cytrynowy)
  • opcjonalnie słodzidło
  • 90ml wody – ilość dopasuj do gęstości serka

Dodatkowo: niskokaloryczny dżem, użyliśmy 150g keto marmolady pomarańczowej Good Good Keto Orange Marmolade, która ma tylko 27kcal w 100g i genialnie komponuje się tu smakiem.

  1. Połączyć składniki kremu trzepaczką albo widelcem, odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
  2. Pokroić wystudzone ciasto na 8 kawałków
  3. Smarować kolejne warstwy kremem, dżemem albo kremem i dżemem, wierzch ciasta posmarować samym kremem wygładzając powierzchnię, odstawić do lodówki na minimum 3h

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes