Ketolada, czyli biała keto czekolada bez cukru z nutami mięty, nadziewana herbatnikami – oczywiście też bez cukru!
Zastanawiasz się jak zrobić keto-czekoladę w domu? Przygotowanie w warunkach domowych czekolady odpowiedniej dla diety ketogenicznej okazuje się nadzwyczajnie łatwe – wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina kreatywności. W warunkach domowych można sobie pozwolić na szaleństwo smakowe i nietypowe połączenia smaków a nawet tak fikuśne dodatki jak zobaczycie w tym przepisie – co ważne, tak przygotowana czekolada nie musi mieć w sobie maltitolu – bo choć da się znaleźć czekoladę bez cukru bez maltitolu, to jednak wybór smaków wciąż jest niewielki, a poszukiwania wcale nie takie łatwe… chyba, że trafisz do sklepu Guiltfree – b policzyliśmy szybko i u nas masz do wyboru dokładnie 245 czekolad bez cukru i bez maltitolu. Nieźle, co?
Do przygotowania czekolady użyliśmy gotowych kropelek białej czekolady bez cukru Choc Zero Monkfruit Mint & White Chocolate Chips – Krople białej czekolady z miętą, bez cukru i erytrolu, ale oczywiście można wykorzystać dowolne, w dowolnym smaku, a nawet zwykła czekolade bez cukru.
Pracując z domową czekoladą trzeba mieć w głowie tylko dwie zasady:
- Czekolada bez cukru pali się duuużo szybciej niż zwykła, nie wybacza dróg na skróty, jeśli topisz ją w mikrofalówce, to rób to impulsami po maksymalnie 20 sekund, bo jak spalisz to cała partia leci do śmietnika, nie ma zmiłuj
- Czekolada, każda, nie tylko bezcukrowa, nie toleruje wody, żadnej i w żadnych ilościach – nie używaj do aromatyzowania czekolady aromatów w płynie, choćby z minimalną domieszką wody albo alkoholu, bo za Chiny nie zastygnie, taka uwodniona czekoladę można co najwyżej zamrozić, ale tabliczki z tego nie będzie; jedyne dodatki smakowe to takie w proszku.
- Aby ułatwić sobie rozprowadzanie czekolady można dodać do niej masło kakaowe albo mniej szlachetnie olej kokosowy, max 10% masy topionej czekolady
Przepis jest banalnie prosty
SKŁADNIKI NA DOMOWĄ KETO CZEKOLADĘ
- 100g kropelek czekoladowych bez cukru
- opcjonalnie erytrol w pudrze jeśli czekolada jest mało słodka
- kilka herbatników bez cukru – tu bezcukrowe herbatniki Petit Buerre
- do ozdoby garstka bławatków, totalnie opcjonalnie
Przygotowanie:
- Stop połowę czekolady w mikrofalówce (3-4 sesje po 20 sekund, po każdej zamieszaj czekoladę SUCHĄ łyżką aby równo rozprowadzić ciepło)
- Na dno foremki wysyp dodatki – tu kwiatki, ale może być. np posypka lukrowa albo liofilizowane owoce
- Wylej czekoladę na dno silikonowej foremki, w jeszcze płynna masę wciśnij lekko (!) herbatniki bez cukru, odstaw do zastygnięcia
- roztop pozostałą część masy – do tej polowy dodałam 10g oleju kokosowego aby łatwiej było rozprowadzić czekoladę równą cienką masą po powierzchni herbatników
Odstaw do zastygnięcia – po kilkunastu minutach tabliczka wyjątkowej czekolady jest gotowa!