Proteinowa jednoporcjowa delicja XXL 362kcal & 49g białka

0
Proteinowa jednoporcjowa delicja XXL 362kcal & 49g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Premiera bezcukrowych delicji Bonitki w Biedronce zainspirowała nas do stworzenia jednoporcjowej, gigantycznej wersji – trudno to wciąż nazywać jednoporcjówką, bo całość jest tak sycąca, że może robić za regularne ciasto i obsłużyć 4 osoby, ale jeśli ktoś ma pojemny żołądek to całość ma 49g białka i 362kcal. Nieźle, co?

Mamy tu mięciutki biszkopt kazeinowy, na nim galaretkę pomarańczową bez cukru (z prawdziwej pomarańczy, pełna smaku!) oraz mocno czekoladową polewę. Całe ciasto w naszej wersji ma kaloryczność taką, jak 10 biedronkowych delicji bez cukru, tyle, że nasza wersja ma 50g białka (czyli 10 razy więcej niż delicje!!) i jest bez maltitolu. Zwykle nie straszymy maltitolem, bo w umiarkowanych ilościach większość osób w miarę dobrze go toleruje, ale te ciasteczka w połowie składają się z maltitolu i to jest turbo wysoka zawartość tego słodzika – cała paczka delicji, a nie jest trudno ją zjeść, ma 70g maltitolu, czyli tyle, ile 5 batonów białkowych, więc zachowajcie ostrożność IYKWIM.

Bonitki – delicje bez cukru z Biedronki, recenzja

Na ostatnim filmiku (przewiń do końca) pokazujemy konsystencję ciastek dla ciekawych tej nowości – delicje smakują tak jak trzeba, biszkopt jest miękki, smak pomarańczy dość naturalny, czekolada smaczna, pewne zastrzeżenia budzi galaretka, której jest malutko, jest bezbarwna i mocno gumowata. Ale pomijając rosyjską ruletkę z maltitolem, ciastka należy oceniać pozytywnie, są naprawdę niskokaloryczne, chociaż bezcukrowe delicje Gerblé Génoise Chocolat Orange mają jeszcze mniej kalorii, za to sporo więcej galaretki.

Lecimy z przepisem:

Biszkopt kazeinowy

  • 20g mąki kokosowej
  • 20g odżywki białkowej kazeinowej bez kakao
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100ml wody gazowanej
  • opcjonalnie słodzidło i/lub aromat

Składniki zamieszać widelcem, rozłożyć masę w naczyniu, wstawić do mikrofalówki na pełną moc na 4 minuty, wyjąć z naczynia i odparować. W piekarniku 12 min w 165C.

Galaretka pomarańczowa bez cukru na soku pomarańćzowym

  • 20g żelatyny
  • 100ml soku z pomarańczy bez dodatku cukru
  • 150ml wrzątku
  • słodzidło i/lub aromat, tutaj szczypta pomarańczowego Bolero Drink

Żelatynę zalać wrzątkiem i zamieszać do rozpuszczenia, połączyć z sokiem pomarańczowym, dosłodzić. Tężejącą galaretkę wylać na wystudzony biszkopt.

Polewa czekoladowa light

  • 5g kakao
  • 5g odtłuszczonego mleka w proszku 1% tłuszczu
  • erytrol do smaku
  • 3g agaru
  • 150ml wody
  • szczypta soli

Agar zagotować we wrzątku, dodać pozostałe składniki, polewa szybko tężeje, więc od razu wylać na galaretkę.

d

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes