Czekoladowo-pomarańczowe proteinowe Cake Pops bez cukru – mięciutke, wilgotne biszkoptowe ciacha na patyku naszpikowane kawałeczkami świątecznych czekoladek Daim z mocna pomarańczową nutą.
Jedno ciacho ma 135kcal, w tym aż 14g białka, 10g węglowodnaów i 4g tłuszczu. Spokojnie można wsunąć 3-4 na śniadanie lub kolację, makro powala.
Biszkopt proteinowy pieczony według tego przepisu jest wilgotny, miękki, elastyczny, nie obsycha. To uniwersalny, znakomity przepis na ciasto bez cukru, można go modyfikować dodatkami smakowymi w nieskończoność, przygotowanie jest proste i szybkie – po prostu ciasto idealne, nie tylko na diecie!
SKŁADNIKI NA PROTEINOWE CAKE POPS
Składniki na 4 ciacha
- 1 jajko
- 135g chudego serka homogenizowanego lub gęstego skyra albo jogurtu greckiego
- 40g białka jaj
- 30g mąki pszennej
- 30g odzywki białkowej WPC/WPI w dowolnym smaku.
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie słodzidło
- dodatki wg gustu – tutaj czekoladki Daim Orange, po 1 na 1 ciastko
- opcjonalnie kilka kropli aromatu delicjowego Funky Flavors Sweet Jaffa Cake
Składniki mieszamy widelcem na jednolita masę, rozlewamy połowę masy do 4 psikniętych pamem foremek, na to wysypujemy po jednej skruszonej czekoladce i przykrywamy ostrożnie resztą masy, pieczemy 20-22 minut w 175C. Przed wyjęciem z foremek zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Super smakuja polane sosem czekoladowym, który wsiąka w ciacha jak w gąbkę dodając im smaku, tu użyliśmy naszym zdaniem jednego z najlepszych sosów czekoladowych bez cukru Mrs Taste Zero Chocolate. Ciacha zachowują świeżość i miękkość około 2-3 dni. Póki co nie udało się sprawdzić czy dadzą rade dłużej 😉
Zastępniki:
- Odzywkę można zastąpić mąką, to oczywiście obniży zawartość białka w gotowym ciachu, ale przepis wyjdzie. Może być także wegańska odżywka, wówczas ilość serka należy zwiększyć do 150g
- Jajko można zastąpić kisielem z siemienia lnianego lub psyllium (50g proszku napęczniałe minimum 1 godzinę w 70ml wody)
- Serek homogenizowany można zastąpić bananem
- Make pszenną można zastąpić owsianą, radzimy wówczas dodać 2g gumy ksantanowej
Weź pod uwagę, że każda zmiana składników wpływa na zmianę podanych wartości odżywczych!