Dawno nie było przepisu na batona proteinowego – przychodzimy więc z prawdziwą petardą! 298kcal to niemało jak na batona białkowego, ale ten oreowy łobuz ma 30g białka i syci jak posiłek – zresztą, zobaczcie sami na jego wielkość, jest rozmiaru dłoni!!
To jeden z pyszniejszych batonów, jakie udało się nam w kuchni w ostatnim czasie zmalować i mamy nadzieję, że będzie dla was inspiracja do własnych eksperymentów – zawsze powtarzamy, nie musicie odtwarzać naszych przepisów 1:1, to wręcz niewskazane 😉 bawcie się pomysłami i szukajcie własnych, nasze propozycje to tylko impuls dla waszej kreatywności!
Domowe batony proteinowe to świetna kreatywna zabawa, przygotowanie batona jest proste, a efekt końcowy zależy od tego jakich dodatków smakowych użyjesz – lubię, gdy KoxBary odzwierciedlają zasadę 80:20, czyli stawiam na czystą bazę z dużą ilością dobrego jakościowo białka, bez cukru i bez brzydkich tłuszczu, za to w dodatkach panuje szaleństwo i swoboda – dlatego tym razem smak i charakter nadają kruszone ciasteczka Oreo i niemożebnie pyszne precelki Hershey’s oblane białą czekoladą i obsypane pyłkiem Oreo. Tak dobrych rzeczy powinno się zabronić produkować albo… wplatać je umiejętnie i z umiarem w rozsądną dietę – dokładnie tak, jak w tym przepisie.
SKŁADNIKI NA 3 OREOWE BATONY PROTEINOWE
- 100g odżywki białkowej – tu Dragon Pharma Cookies and Cream, ale może być dowolna odzywka o smaku ciasteczkowym, białej czekolady albo waniliowym, smak i tak narzucą dodatki
- 15 margaryny niskotłuszczowej (Flora Light)
- 15g masła – tutaj masło makadamia, dobre będzie też z nerkowców; jeśli chodzi o konsystencję to masło z orzechów ziemnych tez się sprawdzi, ale ma wyrazisty smak i może zdominować pozostałe smaki
- 40g erytrolu
- 30ml wody
- 15g syropu Vitafiber – można zastąpić wodą i 2g gumy ksantanowej
- 35g odtłuszczonej drobno mielonej mąki kokosowej
- szczypta soli
- opcjonalnie kilka kropli aromatu oreowego Funky Flavors Sweet Cookies & Cream
- 15g kruszonych ciasteczek Oreo (bez nadzienia)
- 5 precelków Hershey’s Cookies 'n’ Cream albo dowolnych innych
Przygotowanie – jak zrobić domowe batony proteinowe z Vitafiber?
- Do miseczki wlać wodę, margarynę, masło, Vitafiber, sól i erytrol. Podgrzewac w mikrofalówce impulsami po 20 sekund, albo w garnuszku na małym ogniu ciągle mieszając
- Gorącą masę wylać na odżywkę białkową, dodać aromat w kroplach, zagnieść składniki na jednolita masę, szybko, póki jest ciepła
- Wyłożyć masę do foremek, ozdobić kruszonymi ciasteczkami i precelkami, schłodzić.
- Gotowe! Przechowywać (o ile jest co 😉 ) w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu, np. owinięte folią, żeby batoniki nie obeschły.