KoxBar Gingerbread Toffee – domowy baton proteinowy bez cukru, glutenu, daktyli i płatków owsianych

0
KoxBar Gingerbread Toffee – domowy baton proteinowy bez cukru, glutenu, daktyli i płatków owsianych
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pozostajemy w klimacie świątecznym, który nie opuści nas przez najbliższe 3 tygodnie 🙂 Czas więc na KoxBara w wydaniu świątecznym czyli piernikowym. To szczególny baton, bo to pierwsza udana próba domowego batona proteinowego, w którym nie zastosowaliśmy ani syropu VitaFiber, ani żadnego zagęstnika (gumy ksantanowej, guma guar); za gęstość tego batona odpowiada kisiel z nasion psyllium – opracowanie odpowiedniej receptury, a przede wszystkim proporcji, wymagało kilku prób i błędów, ale dzięki nim możemy z wami podzielić że sprawdzonym przepisem!

Korzystając z tego przepisu możecie w domu przygotować własnego domowego batona proteinowego o dowolnym smaku, bez pieczenia, bez płatków owsianych, bez miodu cukru i daktyli! Baton jest gęsty, ciągnący ale nie gumiasty bardzo sycący i bardzo satysfakcjonujący, naprawdę szkoda, że batony o takiej konsystencji nie są dostępne od ręki w sklepie po prostu do kupienia – a może właściwie nie szkoda? Dzięki temu można cieszyć się własnym słodkim arcydziełem.

NJeden baton przygotowany według tego przepisu z wszystkimi dodatkami waży 93g, czyli jest o połowę cięższy niż przeciętny baton białkowy, i ma 280kcal w tym aż 31 g białka!

Jest naprawdę duży naprawdę sycący, przesycony smakiem świąt ale nie nadmiernie korzenny – balans smaków zależy oczywiście od tego jakich dodatków użyjecie; kierując się niezmiennie zasadą 80/20 czystą, bezcukrową bazę białkową połączyliśmy z cheatmealowymi dodatkami: smak świątecznego piernikowego KoxBara tworzą dodatki smakowe: piernikowe precelki w mlecznej czekoladzie MixIt oraz, uwaga uwaga! dorwane w Ikei piernikowe Dumle Gingerbread!

SKŁADNIKI NA DOMOWE PIERNIKOWE BATONY PROTEINOWE

4 bardzo duże, albo 3 'normalne’ batony proteinowe

  • 70 g kisielu psyllium (65 ml wody i 5g łuski psyllium namoczonej przez minimum 60 minut)
  • 30g erytrolu
  • 5g kakao
  • 35g odtłuszczonej mąki z orzecha włoskiego
  • 125g odżywki białkowej – użyliśmy białka KFD o smaku gofra korzennego, ale dodatki mają tak intensywny także właściwy smak odżywki nie ma znaczenia, byleby nie był owocowy
  • cynamon i/lub przyprawa piernikowa
  • szczypta soli
  • 25 g margaryny niskotłuszczowej, u nas jak zwykle Flora Light
  • 15g masła kakaowego
  • dodatki smakowe według gustu: u nas precelki piernikowe MixIt, po dwa na jednego batona, oraz piernikowe Dumle Gingerbread, pokrojone na kawałki, po półtora cukierka do środka każdego batona

PRZYGOTOWANIE – JAK ZROBIĆ DOMOWEGO BATONA BIAŁKOWEGO BEZ PIECZENIA I DAKTYLI

  1. Do miseczki wlej przygotowany wcześniej kisiel psyllium, sól, erytrol, margarynę, masło kakaowe. Podgrzewaj impulsami po 20 sekund w kuchence mikrofalowej albo w garnuszku na małym ogniu cały czas mieszając.
  2. Wsyp do dużej miski odżywkę białkową, cynamon lub przyprawę piernikową, kakao, większość mąki z orzecha włoskiego oraz kilka kropli aromatu piernikowego, na to wlej gorący płyn, składniki mieszaj patką silikonową, w razie potrzeby jeśli masa jest zbyt kleista (a jest klejąca jak diabli i tak ma być!) dodaj po odrobinie mąki orzechowej
  3. W foremce na dnie ułóż precelki, na nich połowę masy batonowej, na niej kawałki cukierków toffi, przykryj pozostałą częścią masy batonowej.
  4. Żeby masa nie lepiła się do rąk obsyp z wierzchu mąką z orzecha włoskiego i ugnieć masę palcami formując kształt batona.
  5. Wstaw do lodówki do zastygnięcia, ale gotowego batona przechowuj poza lodówką żeby był ciągnący.

Zastępniki:

  • zamiast kisielu z pssylium można użyć kisiel z siemienia lnianego albo z nasion chia, w obu przypadkach kisiel należy osączyć z nasion po zgęstnieniu.
  • zamiast mąki z orzecha włoskiego można użyć dowolnej innej mąki orzechowej dobrze chłodzącej płyny, na przykład migdałowej albo kokosowej, ale dobrze żeby ten smak komponował się ze smakiem piernikowym w, dlatego najbardziej polecamy mąkę z orzecha włoskiego, smakowo nieźle wypadnie też laskowa. Migdałowa i owsiana są neutralne i sprawdzają się zawsze, kokosowa jest raczej zbyt dominująca.
  • zamiast masła kakaowego można użyć oleju kokosowego, przy czym wówczas batony lepiej trzymać w lodówce

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes