Proteinowa pianka M&M’s Bubble Gum 53g białka & 337kcal

0
Proteinowa pianka M&M’s Bubble Gum 53g białka & 337kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Dziś coś w tonacji baaaardzo różowej i o dość nietypowym połączeniu smaków, który budził początkowo nasze wątpliwości, ale okazał się niezwykle trafiony: proteinowa pianka/mus o smaku czekolady i… gumy balonowej inspirowana M&M’s Bubble Gum o smaku Hubba Bubba.

Duża objętościowo porcja (prawie litr) ma 337kcal, 53g białka, 15g węglowodanów (w tym 10g błonnika) i 8g tłuszczu.

Składniki na piankę proteinową

  • 100g białka jaj (z butelki, albo białka 2-3 sparzonych jajek)
  • 20g erytrolu, szczypta soli i kilka kropli soku z cytryny do usztywnienia piany
  • 150g serka wiejskiego light albo innego chudego nabiału
  • 8g agaru + 350ml wody
  • 6g gumy ksantanowej
  • 15g odżywki czekoladowej
  • 15g odżywki waniliowej, malinowej itp.
  • 5g kakao
  • kilka kropli aromatu gumy balonowej

Pytania o zamienniki & niezbędniki:

  • Mus przygotowujemy tradycyjnie z agarem, bo szybciej zastyga i jest naszym zdaniem łatwiejszy we współpracy z deserami proteinowymi niż żelatyna, ale oczywiście można zastąpić agar żelatyną zwiększając nieco jej ilość.
  • Do nadania smaku gumy balonowej użyliśmy jednego z nowszych aromatów w serii FF, Funky Flavors Sweet Bubble Gum – często pytacie o zamienniki i o to, czy aromat jest konieczny – nie jest, ale bez niego nie będzie smaku balonówy, chyba, że użyjesz odżywki białkowej w takim smaku 🙂
  • guma ksantanowa nie jest niezbędna, ale dodaje puszystości; możesz z niej zrezygnować, wówczas zwiększ ilość agaru/żelatyny o około 20%

Przygotowanie

  1. Agar gotujemy z wodą, do wrzenia. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie klimaty można zagotować ze słodzkiem.
  2. W czystej misce ubijamy na sztywno białka z solą i kapką soku z cytryny, do sztywnej piany dodajemy partiami erytrol w pudrze ciągle miksując. Masę białkową dzielimy na dwie porcje.
  3. W blenderze łączymy ciepły agar, serek lub jogurt i gumę ksantanową.
  4. Do jednej porcji białek dodajemy połową mieszanki agarowej, odżywkę czekoladową i kakao, ciągle miksując.
  5. Do drugiej porcji białek dodajemy odżywkę waniliową lub owocową, aromat balonówy i opcjonalnie barwnik (tu suszony burak), też ciągle miksując.
  6. Jeśli zależy ci na zachowaniu czystych kolorów pamiętaj, żeby umyć widełki miksera między miksowaniem jednej i drugiej masy.
  7. Do naczynia wlewamy masę czekoladową, na nią balonową (albo odwrotnie), odstawiamy na kwadrans do zastygnięcia. Gotowe!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes