KoxBar Raspberry Mint Matcha Cheesecake – domowy baton proteinowy bez cukru

0
KoxBar Raspberry Mint Matcha Cheesecake – domowy baton proteinowy bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Bardzo wyjątkowy domowe batony proteinowe: KoxBar Raspberry Mint Matcha Cheesecake to baton, w którym malinową słodką bazę wypełnia orzeźwiające sernikowe nadzienie z aromatyczną zieloną herbatą matcha, a smaku dodają egzotyczne japońskie ciasteczka Oreo z kremem matcha oraz bezcukrowa miętowa biała czekolada. Prawdziwa eksplozja smaków i kolejny przykład batona proteinowego, który z uwagi na unikalny smak nie miałby szans powstać produkcji masowej, ale może powstać w kuchni każdego z was, tak jak powstał w naszej!

Jeden bardzo sycący baton proteinowy według tego przepis, o masie 90g ma 252kcal, 21g białka 13g węglowodanów i 14g tłuszczu.

Samo przygotowanie batona nie zajmuje dużo czasu, ale żeby zamknąć delikatne nadzienie w środku batona tak, by potem nie wypływało, warto je wcześniej zamrozić minimum dwie godziny wcześniej.

SKŁADNIKI NA DOMOWE BATONY PROTEINOWE MATCHA

proporcje na 6 batonów

Nadzienie

  • 50g serka homogenizowanego light*
  • 2 łyżeczki herbaty matcha instant
  • opcjonalnie aromat i/lub słodzidło do kremu, użyliśmy aromatu lodów śmietankowych Funky Flavors Creme de la Creme
  • szczypta gumy guar 

Masa batonowa

  • 150g odzywki białkowej – użyliśmy Wheyrose White Chocolate Raspberry, może być dowolna o smaku malinowym, waniliowym itp.*
  • 20g mąki migdałowej albo owsianej
  • szczypta soli
  • 30g erytrolu
  • łyżeczka suszonego proszku z buraka, malin – opcjonalnie, dla koloru
  • kilka kropli aromatu malinowego Funky Flavors
  • 50g syropu Vitafiber*
  • 50ml wody
  • 20g margaryny niskotłuszczowej
  • 40g masła makadamia*
  • 15g masła kakaowego*

Dodatki

*Zastępniki – pamiętaj, że zmiany składników wpływają na końcowe wartości odżywcze

  • serek homogenizowany można zastąpić ricottą, mascarpone, serkiem philadelphia
  • odzywkę białkową można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi, mlekiem w proszku albo ich kombinacją
  • Vitafiber można zastąpić wodą z 2g gumy ksantanowej, a w wersji z cukrem płynnym miodem lub syropem z agawy
  • zamiast masła macadamia może być migdałowe
  • zamiast masła kakaowego może być olej kokosowy, ale wówczas batony muszą być przechowywane w lodówce bo inaczej popłyną

Przygotowanie – domowe batony proteinowe z matcha

Zacznij od przygotowania nadzienia, dodaj dobrej jakości herbatę matcha do gęstego serka homogenizowanego, możesz dodatkowo posłodzić i ewentualnie dodać aromat – my użyliśmy aromatu lodów śmietankowych. Masa będzie łatwiejsza do ogarnięcia jeśli dodasz szczyptę gumy guar, guma ksantanowa teoretycznie też się sprawdzi, ale przy mrożeniu produktów mlecznych guma guar sprawdza się lepiej niż guma ksantanowa bo blokuje wytrącanie się wody i końcowa konsystencja jest lepsza. Zmieszaj wszystkie składniki i rozłóż masę równymi podłużnymi porcjami na przykład na folii do pieczenia albo na macie silikonowej, wstaw do zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia.

Przygotuj masę batonową, zacznij od połączenia sypkich składników. W drugiej misce przygotuj mokre składniki, sól i i słodzik. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej impulsami po każdej przerwie dokładnie mieszając do połączenia się składników. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj packą silikonową, jeśli masa jest zbyt rzadka możesz do jej zagęszczenia użyć mąki migdałowej albo większej ilości odżywki białkowej lub mleka w proszku, sprawdzi się także mąka owsiana – jako zagęstników używaj substancji neutralnych w smaku, na przykład mąka kokosowa ma zbyt intensywny smak który wychodzi później na pierwszy plan.

Na dnie foremek ułóż połamane kawałki ciasteczek – użyliśmy japońskich Oreo Pink Green Tea, ale oczywiście możesz użyć dowolnych ciastek. Na ciasteczka wyłóż po połowie masy myśli w naszym przypadku było to po 30g. Na masie ułóż wyjęte dopiero teraz zamrożone kawałki nadzienia matcha, teraz trzeba działać sprawnie, bo ciepłość masy może roztopić szybko nadzienie, ale z drugiej strony chłód zmrożonego nadzienia sprawia że masa batonowa szybko tężeje bo masło kakaowe zastyga tworząc wokół nadzienia szczelny pancerz i zapobiegając jego wyciekaniu. Nadzienie przykryj z wierzchu resztą masy, odstaw batony do zastygnięcia. Gotowe batony udekoruj roztopiona czekoladą.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes