Co zrobić z pączkami po Tłustym Czwartku? Uproteinowić!

0
Co zrobić z pączkami po Tłustym Czwartku? Uproteinowić!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Krótko i na temat: Nie wyrzucaj pączków!

Nie znajdziecie u nas w Tłusty Czwartek przepisu na fit pączusie, za to podpowiemy wam jak fajnie wykorzystać czerstwe pączki, których nadmiar został większości z nas 😉

Z pączków drugiej świeżości można zrobić genialne proteinowe tosty francuskie – jak widać, mimo, że pączek jest traktowany jako przedstawiciel najgorszego zagrożenia dla diety, można go umiejętnie wkomponować w posiłek tworząc spore, ale dobrze zbilansowane danie, w którym jest miejsce i na białko, i na zdrowe tłuszcze z orzechów, i na owoce. To kolejny przykład na to, że zdrowa dieta, to nie taka, na której nic nie możesz jeść, i że nie ma listy zakazanych składników – ważna jest umiejętność łączenia składnikowych cegiełek tak, by zbudować solidnym sycący mur, w którym są i białka, i tłuszcze, i węglowodany.

Do roboty, czas start!

SKŁADNIKI – PROTEINOWE TOSTY FRANCUSKIE

Traktuj proporcje swobodnie 😉

  • 1 pączek pokrojony w plastry grubości ok 1cm
  • 2 jajka
  • 30g odżywki – tutaj waniliowa Bulk Powders, ale może być dowolny smak
  • chlust mleka
  • dodatki wg uznania – tu maliny i rzut granoli pistacjowej oraz pankejkowy syrop klonowy zero.

Zmieszać jajka z odżywką dodając tyle mleka, by konsystencja była półlejąca. Zanurzyć w masie plastry pączka, smażyć na patelni psiknietej pamem, przerzucić dorzucając maliny.

Makro w przybliżeniu, bo z pączkami nigdy nie wiadomo:

552kcal B41 W52 T19

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes