Krótko i na temat: Nie wyrzucaj pączków!
Nie znajdziecie u nas w Tłusty Czwartek przepisu na fit pączusie, za to podpowiemy wam jak fajnie wykorzystać czerstwe pączki, których nadmiar został większości z nas 😉
Z pączków drugiej świeżości można zrobić genialne proteinowe tosty francuskie – jak widać, mimo, że pączek jest traktowany jako przedstawiciel najgorszego zagrożenia dla diety, można go umiejętnie wkomponować w posiłek tworząc spore, ale dobrze zbilansowane danie, w którym jest miejsce i na białko, i na zdrowe tłuszcze z orzechów, i na owoce. To kolejny przykład na to, że zdrowa dieta, to nie taka, na której nic nie możesz jeść, i że nie ma listy zakazanych składników – ważna jest umiejętność łączenia składnikowych cegiełek tak, by zbudować solidnym sycący mur, w którym są i białka, i tłuszcze, i węglowodany.
Do roboty, czas start!
SKŁADNIKI – PROTEINOWE TOSTY FRANCUSKIE
Traktuj proporcje swobodnie 😉
- 1 pączek pokrojony w plastry grubości ok 1cm
- 2 jajka
- 30g odżywki – tutaj waniliowa Bulk Powders, ale może być dowolny smak
- chlust mleka
- dodatki wg uznania – tu maliny i rzut granoli pistacjowej oraz pankejkowy syrop klonowy zero.
Zmieszać jajka z odżywką dodając tyle mleka, by konsystencja była półlejąca. Zanurzyć w masie plastry pączka, smażyć na patelni psiknietej pamem, przerzucić dorzucając maliny.
Makro w przybliżeniu, bo z pączkami nigdy nie wiadomo:
552kcal B41 W52 T19