Kontynuujemy testy shiratakie lasagne – wczoraj pokazywaliśmy jak wygląda makaron wyjęty prosto z opakowania (sprawdź poprzedniego posta), a dziś sprawdzamy jak makaron sprawdza się w praktyce czyli najważniejsze pytanie: czy da się z niego zrobić lasagne?
Makaron wypłukaliśmy i osuszyliśmy przed użyciem, ale akurat ten z Konjak Shop nie ma żadnego zapachu i nie trzeba go płukać.
SKŁADNIKI NA NISKOWĘGLOWODANOWE LASAGNE
4 porcje: 277kcal, B32 W10 T12
- 1 opakowanie makaronu shirataki lasagne konjak
- 400g chudego mięsa – tu wołowina na tatar
- 350g sosu pomidorowego
- przyprawy – czosnek, zioła, sól & pieprz, dla podkręcenia smaku dodaliśmy posypkę parmezanową i maślano-serową Kernel Season’s
- 1 opakowanie mozzarelli light (125g)
- 60g sera piórko, tartego
- Mięso podsmażyć, gdy przestanie być różowe dodać sos pomidorowy i gotować bez przykrycia aż zgęstnieje.
- Na dno naczynka wyłożyć łyżkę sosu, na to wykładać warstwami płaty makaronu, sos i ser, z wierzchu powinna być warstwa sera.
- Zapiekać w piekarniku krótko – składniki nie są surowe, wystarczy tyle czasu, żeby ser na każdej warstwie się stopił a z wierzchu zrumienił, ok 7-8 minut w 180C. Piórko jest niskotłuszczowy, więc przyrumienia się w niższej temp niż zwykły żółty ser.
Od razu podawać!
Werdykt: Bardzo na tak! Konjakowe lasagne super się sprawdziły, danie nie odbiega smakiem od zwykłego – i tu ważna uwaga: PO TO używasz makaronu zero kcal, żeby na reszcie dodatków nadmiernie NIE OSZCZĘDZAĆ jeśli chodzi o kalorie.
Zamieniając zwykły makaron na shirataki oszczędzasz około 250kcal – 350kcal w porcji, więc zrób sobie dobry uczynek i zadbaj o solidny smak pozostałych składników. Jedzenie makaronu shirataki z sosem zero jest bez sensu!
Jak smakuje lasagne shirataki?
Czy smakuje jak zwykły makaron? w tym przepisie zdecydowanie dominuje smak pozostałych składników, nikt z testerów nie wyczuł w smaku nic 'nietypowego’, ale trzeba przyznać, że konsystencja jest nieco inna – makaron shirataki nie rozgotowuje się i nie rozmięka, w czasie pieczenia pozostaje jędrny i jest bardziej śliski niż zwykły makaron.