Szokująco dobry, niewyobrażalnie prosty w przygotowaniu oreowy domowy baton białkowy, który ma, uwaga, 137kcal i dostarcza 12g białka – waży przy tym 62g, czyli jest wielkości standardowego batona proteinowego. A najlepsze jest to, że przygotujesz go w 5 minut i najprawdopodobniej wszystkie składniki masz w domu!
Większość naszych przepisów opiera się o syrop Vitafiber, ale tym razem z niego nie korzystamy.
Czego jeszcze nie ma w naszym batonie? Płatków owsianych, daktyli, miodu i innych cukrowych przebierańców.
Nie wymaga ani pieczenia, ani mrożenia. Robisz i jesz.
Oreowo-skyrowy batonik proteinowy – składniki
Proporcje na 4 batony, każdy o masie 62g
- 60g odżywki białkowej kazeinowej, najlepiej waniliowej, można zastąpić odtłuszczoną mąką z orzechów ziemnych, laskowych lub migdałów, odżywką wegańską, ujdą też mielone na pył płatki owsiane, ale jeśli bazą będzie owies a nie białko, to makrosy zmienią się diametralnie, ale konsystencja będzie się zgadzać. Jeśli się uprzesz i zrobisz baton na WPI/WPC to będzie się kruszyć, ale smakowo da radę.
- 85g skyra naturalnego
- słodzidło – 60g erytrolu, mogą być pastylki, ale erytrol pełni tu też funkcję objętościową; dobrze użyć erytrolu w pudrze, żeby nie chrzęścił w zębach – można kupić gotowy erytrol puder np. Xucker, albo zmielić samemu w młynku do kawy lub blenderze
- 12g kakao – najlepiej czarnego, bo robi za barwnik, ale co ważniejsze to właśnie czarne kakao nadaje ciasteczkom Oreo wyjątkowy smak, ale jeśli nie masz to zwykłe kakao też jest ok
- szczypta soli
- 12g roztopionego masła kakaowego, można zastąpić olejem kokosowym
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki gumy guar – nie jest niezbędna, ale ładnie trzyma formę
- opcjonalnie kilka kropli aromatu śmietankowego Funky Flavors Sweet Creme de la Creme – da się bez, ale śmietankowy smak pięknie uzupełnia smak kakao tworząc Oreową kompozycję, Funky Flavors Sweet Cookies & Cream też się super sprawdzi.
- opcjonalnie laska wanilii
- dodatkowo ciasteczka Oreo albo dowolne inne u nas 20g, po 5g na batona; można oczywiście bez ciasteczek, ale nadają autentycznego smaku
Zamieszać w misce wszystkie suche składniki.
Dodać mokre składniki do suchych, zagnieść wszystkie składniki poza ciasteczkami na jednolitą masę. Zajmie to około 2-3 minuty, masa powinna być jednolita w kolorze i wilgotności, dość elastyczna.
Wysypać dno foremek okruszkami ciastek, na nie wyłożyć masę i porządnie przygnieść usuwając nadmiar powietrza. Gotowe – z uwagi na zawartość jogurtu przechowywać w lodówce, ale poza lodówką zachowuje kształt, nie rozpływa się.