KoxBar Fudgy Peanut Pretzel – zrób domowe batony białkowe za 4,50PLN, 30g białka BEZ pieczenia!

0
KoxBar Fudgy Peanut Pretzel – zrób domowe batony białkowe za 4,50PLN, 30g białka BEZ pieczenia!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zrobienie domowych batonów białkowych jest prostsze niż myślisz – jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia, składniki wcale nie muszą być wyszukane. Latem z uwagi na temperatury postanowiliśmy odchudzić nieco pomysły na KoxBary zabierając im czekoladową polewę, a w to miejsce wprowadzając trochę pełnocukrowych dodatków – z których możesz oczywiście zrezygnować jeśli chcesz.

Jesteśmy super zadowoleni z nowej formuły masy batonowej, którą opracowaliśmy – batony są teraz jeszcze łatwiejsza do zrobienia, masa jest miękka, plastyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach, nie ma w sobie nic z gumulcowatych kupnych batonów, na jakie pewnie czasem też zdarzyło ci się trafić. Nową serię mięciutkich batonów białkowych bez polewy zatytułowaliśmy KoxBar Fudgy, co najlepiej oddaje ich konsystencję.

Jak w przypadku wszystkich naszych przepisów na batony białkowe nie znajdziesz w nich tego, czego sami unikamy:

  • maltitolu i ksylitolu
  • cukru – nie dodajemy cukru do masy, ale chętnie sięgamy po cheatowe dodatki, takie jak precelki Reese’s, które dodaliśmy do tych batonów
  • cukrowych przebierańców – nie używamy miodu, daktyli, syropu z agawy, syropu klonowego ani innych składników będących de facto cukrem tylko pod inną nazwą
  • płatków owsianych ani innych skoncentrowanych źródeł węglowodanów

Batony nie wymagają ani pieczenia, ani mrożenia – robisz i jesz!

KoxBar Fudgy Peanut Pretzel to coś dla fanów masła orzechowego, solonego karmelu. Przygotowanie batona zajmuje około 5 minut jeśli masz wprawę, 10 minut jeśli robisz to pierwszy raz.

PRZEPIS NA FIT BATONY BIAŁKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Proporcje na 2 batony, każdy waży 85g, czyli jest o 40% większy niż standardowy baton proteinowy

  • 50g masła orzechowego w proszku PB2 albo odtłuszczonej mąki arachidowej
  • 20g płynnych białek jaj, najwygodniej takich z butelki, pasteryzowanych, jeśli używasz białka z jaja rozbitego w domu pamiętaj, żeby je sparzyć!
  • 40g odżywki białkowej z kazeiną*, tutaj Trutein, Whey, Casein & Egg White Blend, Peanut Butter Marshmallow Cookie, ale smak nie ma wielkiego znaczenia, ton nadają orzechy i aromat
  • 10g masła kakaowego albo oleju kokosowego
  • 10g miękkiej margaryny light, zawsze używamy Flory, bo jest najmniej kalorycznym substytutem masła
  • 12g dowolnego syropu zero kcal – smak nie ma wielkiego znaczenia, syrop jest źródłem słodzika i zagęstników, ważne, żeby nie kłócił się ze smakiem pozostałych składników, użyliśmy syropu Bulk Powders Salted Caramel
  • 30g erytrolu, najlepiej zmielonego na puder żeby nie chrzęścił w zębach
  • kilka kropli aromatu solonego karmelu
  • szczypta soli
  • dodatkowo jako dodatki precelki Reese’s Dipped Pretzels & Peanut Butter, u nas 4 sztuki, po 2 na batona – można z nich zrezygnować lub użyć dowolnych innych dodatków, np kawałków krówek

* Ilekroć w przepisie piszemy, że składnikiem jest odżywka kazeinowa, padają pytania, czy może być zwykłe WPC – nie może 🙂 Kazeina odpowiada za wyjątkową miękkość batona, jeśli użyjesz WPC, masa będzie twarda i będzie się kruszyć, efekt nie będzie taki jak można oczekiwać.

Zamienniki:

  • zamiast masła orzechowego w proszku możesz użyć mąki migdałowej albo zmielonych płatków owsianych
  • zamiast masła orzechowego w proszku możesz użyć 60g zwykłego masła orzechowego, w takim wypadku zrezygnuj z margaryny i masła kakaowego
  • zamiast białek jaj możesz użyć miodu albo syropu klonowego

Pamiętaj, że zamienniki wpływają na zmianę wartości odżywczych.

Przygotowanie – jak zrobić domowe batony białkowe?

  1. Rozpuść w mikrofalówce masło kakaowe i margarynę, postaraj się nie spalić 😉
  2. Zmieszaj wszystkie suche składniki w misce
  3. Dodaj ciepły tłuszcz
  4. Zamieszaj krótko, gdy masa wystygnie dodaj białka jaj
  5. Zagniataj jak plastelinę, wystarczy około minutę-dwie, masa będzie miękka, lśniąca i gładka
  6. Podziel masę na równe części, przełóż do foremek i udekoruj ewentualnie dodatkami
  7. Gotowe!

Batony przechowuj w lodówce, owinięte folią spożywczą – nie zawierają regulatorów wilgotności, emulgatorów i 'tej całej chemii’ więc szybko obsychają. Możesz spokojnie wziąć je ze sobą do pracy lub w podróż, nic im się nie stanie przez dzień lub dwa poza lodówką.

Ile taki baton ma kalorii?

Baton przygotowany wg tego przepisu ma 313kcal, dostarcza 30g białka, 13g węglowodanów i 13g tłuszczu.

Baton bez precelkowych dodatków ma 250kcal, 29g białka, 6g węglowodanów i 3g tłuszczu

Ile kosztuje domowy baton białkowy?

Przygotowany w domu świetnej jakości, duży baton białkowy kosztuje:

  • mąka arachidowa 1,59PLN
  • białka jaj 17gr
  • odżywka białkowa – bardzo zróżnicowane koszty, przyjmując dobrą jakościowo 90PLN/kg mamy koszt na porcję 1,8PLN
  • 10g masła kakaowego 80gr / olej kokosowy 40gr
  • margaryna 25gr
  • syrop zero kcal – przyjmujemy cenę 20PLN/400ml czyli 25gr za porcję
  • aromat 5gr
  • sól 1gr
  • erytrol – w tej chwili erytrol w Guiltfree (stan na 16. lipca) kosztuje 25PLN/kg, co daje 38gr za porcję

Podsumowując, składniki na tego batona to koszt 4,5PLN plus 10 minut pracy. Śmiało można porównać go jakościowo do Quest Bar, który jest 0 30% mniejszy, a kosztuje 2,5 razy więcej. Warto? Naszym zdaniem jak cholera 🙂

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes