Zrobienie domowych batonów białkowych jest prostsze niż myślisz – jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia, składniki wcale nie muszą być wyszukane. Latem z uwagi na temperatury postanowiliśmy odchudzić nieco pomysły na KoxBary zabierając im czekoladową polewę, a w to miejsce wprowadzając trochę pełnocukrowych dodatków – z których możesz oczywiście zrezygnować jeśli chcesz.
Jesteśmy super zadowoleni z nowej formuły masy batonowej, którą opracowaliśmy – batony są teraz jeszcze łatwiejsza do zrobienia, masa jest miękka, plastyczna, delikatna i rozpływająca się w ustach, nie ma w sobie nic z gumulcowatych kupnych batonów, na jakie pewnie czasem też zdarzyło ci się trafić. Nową serię mięciutkich batonów białkowych bez polewy zatytułowaliśmy KoxBar Fudgy, co najlepiej oddaje ich konsystencję.
Jak w przypadku wszystkich naszych przepisów na batony białkowe nie znajdziesz w nich tego, czego sami unikamy:
- maltitolu i ksylitolu
- cukru – nie dodajemy cukru do masy, ale chętnie sięgamy po cheatowe dodatki, takie jak precelki Reese’s, które dodaliśmy do tych batonów
- cukrowych przebierańców – nie używamy miodu, daktyli, syropu z agawy, syropu klonowego ani innych składników będących de facto cukrem tylko pod inną nazwą
- płatków owsianych ani innych skoncentrowanych źródeł węglowodanów
Batony nie wymagają ani pieczenia, ani mrożenia – robisz i jesz!
KoxBar Fudgy Peanut Pretzel to coś dla fanów masła orzechowego, solonego karmelu. Przygotowanie batona zajmuje około 5 minut jeśli masz wprawę, 10 minut jeśli robisz to pierwszy raz.
PRZEPIS NA FIT BATONY BIAŁKOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Proporcje na 2 batony, każdy waży 85g, czyli jest o 40% większy niż standardowy baton proteinowy
- 50g masła orzechowego w proszku PB2 albo odtłuszczonej mąki arachidowej
- 20g płynnych białek jaj, najwygodniej takich z butelki, pasteryzowanych, jeśli używasz białka z jaja rozbitego w domu pamiętaj, żeby je sparzyć!
- 40g odżywki białkowej z kazeiną*, tutaj Trutein, Whey, Casein & Egg White Blend, Peanut Butter Marshmallow Cookie, ale smak nie ma wielkiego znaczenia, ton nadają orzechy i aromat
- 10g masła kakaowego albo oleju kokosowego
- 10g miękkiej margaryny light, zawsze używamy Flory, bo jest najmniej kalorycznym substytutem masła
- 12g dowolnego syropu zero kcal – smak nie ma wielkiego znaczenia, syrop jest źródłem słodzika i zagęstników, ważne, żeby nie kłócił się ze smakiem pozostałych składników, użyliśmy syropu Bulk Powders Salted Caramel
- 30g erytrolu, najlepiej zmielonego na puder żeby nie chrzęścił w zębach
- kilka kropli aromatu solonego karmelu
- szczypta soli
- dodatkowo jako dodatki precelki Reese’s Dipped Pretzels & Peanut Butter, u nas 4 sztuki, po 2 na batona – można z nich zrezygnować lub użyć dowolnych innych dodatków, np kawałków krówek
* Ilekroć w przepisie piszemy, że składnikiem jest odżywka kazeinowa, padają pytania, czy może być zwykłe WPC – nie może 🙂 Kazeina odpowiada za wyjątkową miękkość batona, jeśli użyjesz WPC, masa będzie twarda i będzie się kruszyć, efekt nie będzie taki jak można oczekiwać.
Zamienniki:
- zamiast masła orzechowego w proszku możesz użyć mąki migdałowej albo zmielonych płatków owsianych
- zamiast masła orzechowego w proszku możesz użyć 60g zwykłego masła orzechowego, w takim wypadku zrezygnuj z margaryny i masła kakaowego
- zamiast białek jaj możesz użyć miodu albo syropu klonowego
Pamiętaj, że zamienniki wpływają na zmianę wartości odżywczych.
Przygotowanie – jak zrobić domowe batony białkowe?
- Rozpuść w mikrofalówce masło kakaowe i margarynę, postaraj się nie spalić 😉
- Zmieszaj wszystkie suche składniki w misce
- Dodaj ciepły tłuszcz
- Zamieszaj krótko, gdy masa wystygnie dodaj białka jaj
- Zagniataj jak plastelinę, wystarczy około minutę-dwie, masa będzie miękka, lśniąca i gładka
- Podziel masę na równe części, przełóż do foremek i udekoruj ewentualnie dodatkami
- Gotowe!
Batony przechowuj w lodówce, owinięte folią spożywczą – nie zawierają regulatorów wilgotności, emulgatorów i 'tej całej chemii’ więc szybko obsychają. Możesz spokojnie wziąć je ze sobą do pracy lub w podróż, nic im się nie stanie przez dzień lub dwa poza lodówką.
Ile taki baton ma kalorii?
Baton przygotowany wg tego przepisu ma 313kcal, dostarcza 30g białka, 13g węglowodanów i 13g tłuszczu.
Baton bez precelkowych dodatków ma 250kcal, 29g białka, 6g węglowodanów i 3g tłuszczu
Ile kosztuje domowy baton białkowy?
Przygotowany w domu świetnej jakości, duży baton białkowy kosztuje:
- mąka arachidowa 1,59PLN
- białka jaj 17gr
- odżywka białkowa – bardzo zróżnicowane koszty, przyjmując dobrą jakościowo 90PLN/kg mamy koszt na porcję 1,8PLN
- 10g masła kakaowego 80gr / olej kokosowy 40gr
- margaryna 25gr
- syrop zero kcal – przyjmujemy cenę 20PLN/400ml czyli 25gr za porcję
- aromat 5gr
- sól 1gr
- erytrol – w tej chwili erytrol w Guiltfree (stan na 16. lipca) kosztuje 25PLN/kg, co daje 38gr za porcję
Podsumowując, składniki na tego batona to koszt 4,5PLN plus 10 minut pracy. Śmiało można porównać go jakościowo do Quest Bar, który jest 0 30% mniejszy, a kosztuje 2,5 razy więcej. Warto? Naszym zdaniem jak cholera 🙂