Bardzo letni przepis – i w smaku, i w wykonaniu, bo to przepis z kategorii dla leniwych, a w takich temperaturach jak dziś mało co chce się robić 🙂
Przygotowanie tych proteinowych donutów zajmuje około 5 minut, pieczenie 15 minut – tylko tyle potrzeba, żeby wgryźć się w puszystego, wilgotnego donuta bez ani grama cukru, który ma tylko 113 kcal i aż 13g białka!
Przepis – składniki na 8 fit donutów białkowych bez cukru
- 2 jajko
- 80g białek jaj
- 280g serka homogenizowanego light, może być skyr – użyliśmy Maluta bez laktozy
- 60g mąki pszennej
- 60g odżywki białkowej WPC w pasującym smaku np. waniliowym
- 5g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie aromat lub dodatkowe słodzidło – użyliśmy do części masy aromatu tarty cytrynowej Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart, a do części aromatu muffinki jagodowej Funky Flavors Sweet Blueberry Crumble Muffin
- opcjonalnie słodzik – ale w tabletkach, nie erytrol, bo masa rozmoknie i nie urośnie
- jako dodatki 150g borówek i 20g białej czekolady bez cukru
Składniki zamieszczać dokładnie, wystarczy packą, nie miskować. Odstawić na 3 minuty, masa powinna się zacząć lekko pienić.
Przełożyć po połowie masę do foremek, dość dobrze odchodzi, więc jeśli używasz formy silikonowej to nie trzeba natłuszczać, ale można. Na masę wyłożyć borówki i przykryć resztą masy. Nasze foremki do donutów mają średnicę 12cm. Piec 15 minut w 170C na złoto, powinny wyrosnąć o ok 1/4.
Wyjąć z foremek i ostudzić na kratce, tak, żeby odparowały nadmiar wilgoci.
Wystudzone donuty udekorować roztopioną białą czekoladą i skórką otartą z 1 cytryny (upewnij się, że cytryna jest niepryskana, najlepiej wybrać BIO – organicznych cytrusów nie wolno po zbiorach traktować żadnymi środkami chemicznymi, a skórka tych nie bio jest najczęściej pokryta niezmywalną, toksyczną substancją imazalilem.
Donuty przechowuj owinięte ściereczką, zachowują świeżość i miękkość 2-3 dni.