Pumpkin Pie vs. Pumpkin Spice – czym różnią się te smaki?

0
Pumpkin Pie vs. Pumpkin Spice – czym różnią się te smaki?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sięgając po amerykańskie słodycze można się czasem zagubić w ich nazwach związanych z tradycyjnymi ciastami i deserami – i tak np. German Chocolate Cake nie ma nic wspólnego z naszymi zachodnimi sąsiadami, to wielowarstwowe ciasto czekoladowe, a w zasadzie tort, wypełnione i posypane lukrem kokosowo-pekanowym, a słodycze o tym smaku są po prostu czekoladowo-kokosowe. Snickerdoodle nie ma nic wspólnego ze Snickersem, lecz odnosi się do popękanych ciasteczek cynamonowych, a Red Velvet Cake to ciasto czekoladowe które z aksamitem wspólną ma kremowość śmietankowego kremu, a czekoladowy kolor zawdzięcza barwnikowi.

W sezonie jesiennym mamy tradycyjnie wysyp słodkości, odżywek białkowych i batonów o smakach Pumpkin CośtamSmośtam i warto wiedzieć czym się między sobą różnią i czego można się po nich spodziewać – spodziewać, bo nie da się ukryć, że czasem producenci płyną na fali kreatywności i chcąc złapać w żagle wiatr modnego smaku sezonu przeklejają do produkty nazwę całkiem przypadkową – coś w stylu: Hej, Grażyna, weź zobaczy czy tam jest cynamon w składzie!? Jest? Dobra, to dzwoń do grafika, że nazwiemy Pumpkin Pie!

Smak Pumpkin Pie

Samo pumpkin pie to określenie ciasta pieczonego tradycyjnie w USA w okresie październik-grudzień, to ciasto na kruchym spodzie, wypełnione słodką, tłustą, kremowo-budyniowo-sernikową masą na bazie dyni, śmietanki lub mleka zagęszczonego, brązowego cukru i przypraw. Ciasto dyniowe jest aromatyczne, ale nie przytłaczające, smak przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej oraz szczypty imbiru i kardamonu – jest stonowany słodkim smakiem dyni i mleka skondensowanego, ma łagodny, domowy, słodki smak.

Idąc tym tropem od słodyczy o smaku Pumpkin Pie można oczekiwać z jednej strony smaku cynamonu, z drugiej słodyczy mleka, powinny się znaleźć nuty pieczonej dyni. Jeśli lubisz tą kombinację smaków, na pewno przypadnie ci do gustu aromat Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie

Pumpkin Spice

Pumpkin Spice to mieszanka przypraw, najczęściej cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i goździki – czyli w przeciwieństwie do ciasta dyniowego nie zawiera kardamonu, za to są w niej goździki, nadające jej ostry, wręcz pikantny aromat. Pumpkin Spice nie zawiera dyni – ani suszonej, ani żadnej innej

Pumpkin Spice Latte

Pumpkin Spice Latte zasługuje na osobną kategorię, to smak/aromat/zjawisko wylansowany przez Starbucks w 2003 roku na podstawie receptury opracowanej przez byłego zawodnika koszykówki z drużyny Stanford z dyplomem MBA, Petera Dukesa, który kierował zespołem pracującym nad recepturą PSL przez 3 miesiące.

PSL po zaledwie tygodniu testów na ochotnikach wzbudziło totalny zachwyt Starbucks – i nie tylko ich, bo do dziś na świecie wydano ponad  500 milionów kubków Starbucks Pumpkin Spice Latte, a miliony wielbicieli smaku na całym świecie próbuje go odtworzyć. Sukces PSL jest kontr intuicyjny – dynia nie wydaje się dobrze pasować do kawy.

Ale PSL nie smakuje jak dynia i nigdy tak nie smakowało – aż do 2015 roku, kiedy puree z dyni faktycznie trafiło do receptury, ale w ilości nie mającej istotnego wpływu na smak, dynia jest dla ukojenia sumienia tych, którzy chcieli zobaczyć prawdziwą dynię na liście składników. PSL ma tak naprawdę smakować jak Pumpkin Pie – to mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i/lub ziela angielskiego, wraz z duuuużą ilością cukru i mleka, aby ciasto dyniowe smakowało jak deser a nie jak dynia 🙂

Oficjalny skład PSL udostępniany przez Starbucks nie odkrywa zbyt wielu sekretów – puree z dyni, mleko, kawa, przyprawy i aromaty. No właśnie – te ostatnie to klucz do zagadki smaku i sukcesu, z analizy chemicznej wynika (badania Kantha Shelke z Institute of Food Technologists), że Starbucks używa naturalnie występujących związków chemicznych aby oddać smak: „aldehydy cynamonowe zamiast cynamonu, eugenol zamiast goździków lub ziela angielskiego, terpeny, takie jak sabinen zamiast gałki muszkatołowej i zingiberen zamiast imbiru”, a także wanilina i cykloten, które oddają smak masło – a  to tylko kilka z ponad 101 zidentyfikowanych substancji. A wiesz co jeszcze zawiera aldehydy cynamonowe, eugenol, sabinen i wanilinę? Coca-Cola. Przypadek? Wszyscy kochają colę, a PSL to w istocie gorąca, mleczna cole 🙂 Jeśli kochasz ten starbucksowy smak, koniecznie pokombinuj z aromatem Funky Flavors Sweet Pumpkin Spice Latte i przejrzyj przebogaty wybór syropów do kawy Skinny Mixes o fantazyjnych dyniowych smakach.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes