Proteinowa tarta galette z jagodami – łatwy placek bez cukru

0
Proteinowa tarta galette z jagodami – łatwy placek bez cukru
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tradycyjna tarta galette, zwana też rustykalną, czyli prosty placek z kruchego ciasta z owocowym nadzieniem. U nas w wersji z ciasta łączonego na bazie mąki i kazeiny, choć można zrobić tradycyjnie z samej mąki i też wyjdzie.

Placek ma średnicę około 25cm, jeden kawałek wielkości sporego trójkąta pizzy ma 14g białka, 17g węglowodanów, 1g tłuszczu a to wszystko tylko 142kcal. Idealne szybkie ciacho do kawki.

Składniki na kruche ciasto bez cukru:

  • 120g jogurtu greckiego
  • 75g mąki pszennej
  • 40g odżywki kazeinowej, albo więcej mąki pszennej
  • 10g proszku do pieczenia
  • woda do podlania małymi łyżeczkami wg potrzeby
  • słodzidło – jeśli używasz słodzonej odżywki to mniej, jeśli bez odżywki to więcej, wg gustu

Zagnieść ciasto, jeśli potrzeba to dodać wodę, ale malutko, żeby nie zrobiło się błoto.

Rozwałkować ciasto dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia – może mieć krzywe brzegi, to część jego uroku!

Przygotować nadzienie – tu 150g świeżych jagód, łycha erytrolu i 10g mąki ziemniaczanej, żeby wchłonęła nadmiar soku puszczonego w pieczeniu przez owoce.

Środek placka posmarować owocami, brzegi nałożyć na wierzch.

Piec 20 minut w 175C.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes