Dekstroza to inaczej cukier gronowy, jest podobna do glukozy, która zaliczana jest do węglowodanów prostych. Dzięki temu jest łatwo przyswajalna przez organizm i błyskawicznie się wchłania, podnosząc poziom cukru. Jest związkiem odpowiadającym za stymulowanie wchłaniania kreatyny, ponieważ odpowiada za jej efektywny transport. W rezultacie podnosi jej skuteczność działania o połowę. Dzięki temu jest ona jednym z popularnych węglowodanów dodawanych do odżywek dla sportowców.
Jak działa dekstroza?
Główne działanie dekstrozy to podnoszenie bilansu energetycznego organizmu poprzez dostarczanie węglowodanów prostych. W rezultacie dochodzi również do zwiększenia wytrzymałości oraz wydolności treningowej. To szczególnie ważne w przypadku treningów siłowych, pływania, biegania, jazdy na rowerze.
Po spożyciu dekstrozy poziom cukru rośnie, a trzustka zaczyna wydzielać insulinę – hormon anaboliczny. Ma on za zadanie zmniejszyć poziom cukru we krwi. Insulina „wyłapuje” dekstrozę i dostarcza ją do mięśni i wątroby, gdzie jest ona magazynowana jako glikogen. W rezultacie zwiększa się wytrzymałość i siłą mięśni. Również insulina transportuje do mięśni aminokwasy i kreatynę, co powoduje podwyższenie skuteczności w budowaniu siły i masy.
Właściwości dekstrozy:
-
stymuluje wydzielanie insuliny poprzez podnoszenie ilości cukru we krwi
-
bardzo efektywnie transportuje kreatynę, dlatego pozwala na poprawę wytrzymałości i siły mięśni
-
sprzyja budowie beztłuszczowej masy mięśniowej
-
daje silną pompę mięśniową wraz z innymi współpracującymi składnikami
Sposób użycia dekstrozy
Dekstroza jest jednym z głównych składników odżywek typu carbo oraz innego rodzaju preparatów dla sportowców. Możemy zakupić ją jako monopreparat lub też w złożonych kompleksach zwierających wspomagające związki. Zaleca się, aby spożywać na dzień od 40 do 70 g tego cukru, najlepiej w połączeniu z kreatyną. Odżywkę tego rodzaju powinniśmy stosować przed oraz po treningach stołowych dla najlepszych efektów. Nie zaleca się przekraczania zalecanej dawki dekstrozy.