Analiza składu i makro najlepszych serków wiejskich! Mlekovita wchodzi do gry i wprowadza na rynek serek wiejski o najwyższej dotąd zawartości białka w 100g – aż 15g białka w 100g, 30g w opakowaniu💯💯💯
Czy ten parametr wystarczy, żeby zmieść z maty pozostałych rywali?
Zrobiliśmy dla was przekrojową analizę najpopularniejszych serków wiejskich biorąc pod uwagę kilka mierzalnych składników:
- 📌A. Składy serków są bardzo zbliżone, na grafice wyróżniliśmy kolorem fioletowym pozastandardowe składniki, takie jak skyr, ricotta i białka mleka – ich dodatek w serku wiejskim Piątnicy odróżnia go od proteinowca Mlekovity, który i bez tego wspomagacza ma 6% więcej białka
- 📌B. Zawartość białka w 100g – wygrywa nowy serek Mlekovita, tuż za nim jest białkowy serek Piątnica, dalej robi się ciasno, a tyły zamyka serek Almette Ricotta, z i tak niezłym wynikiem 10g białka.
- 📌C. Kaloryczność – mamy dużą rozpiętość: serki o standardowej zawartości tłuszczu mają blisko 100kcal w 100g, niskotluszczowe nawet poniżej 60kcal, to bardzo duża różnica!
- 📌D. Najbardziej miarodajnym parametrem na redukcji jest naszym zdaniem ilość białka w 100kcal – tu bezkonkurencyjny pozostaje skyrowy Almette, który zostawia w tyle nawet wysokobiałkowe serki mając niemal 20g białka w 100kcal
Smak rzecz gustu – za l najsmaczniejszy uchodzi ricottowy, proteinowy Piątnicy zdaniem niektórych ma gumowatą konsystencję białka, większość z przepytanych przez nas twierdzi, że serek Mlekovity nie ma tej wady i nasyzm zdaniem jest faktycznie bardzo smaczny. Wyśrubowany skyrowy Almette dla niektórych jest
zbyt kwaśny – naszym zdaniem w połączeniu z aromatami Funky Flavors zdecydowanie daje radę, a makro to wynagradza🥳🥳
A który jest twój ulubiony?