Witamina C

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest chyba najbardziej znaną witaminą. Jest ona niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie muszą pobierać ją z zewnątrz, czyli wraz z pożywieniem. Witamina C głównie kojarzona jest z poprawą działania układu odpornościowego, ale pełni także szereg innych ról.

Jak działa witamina C?

Witamina C posiada właściwości przeciwutleniające – właśnie dlatego dodawana jest też do pożywienia jako przeciwutleniacz. Aktywuje w organizmie człowieka liczne enzymy, wpiera wchłanianie żelaza, wpływa na syntezę neuroprzekaźników oraz kortykosteroidów. Uczestniczy w syntezie kolagenu, wzmacnia zęby i dziąsła, zabijając bakterie, które odpowiadają za próchnicę. Ponadto podnosi odporność organizmu na infekcje, ułatwia gojenie się ran, bierze udział w przemianach tyrozyny. Warto jednak wskazać, że badania wykazały, że zażywanie witaminy C nie redukuje ryzyka zachorowania na przeziębienia, ale pozwala na skrócenie czasu trwania choroby.

Skutki niedoboru witaminy C to przede wszystkim gorsza odporność organizmu na infekcje, szkorbut – owrzodzenie dziąseł, ich krwawienie oraz wypadanie zębów, bolesne stawy, pękanie naczynek krwionośnych, wolne gojenie się ran. Pojawia się też osłabienie organizmu, brak apetytu, skłonność do powstawania siniaków.

Właściwości witaminy C:

  • wspiera tworzenie wielu ważnych dla organizmu związków

  • podnosi odporność organizmu

  • wspiera pracę stawów i poprawia kondycję kości

  • ma właściwości przeciwutleniające

  • wzmacnia zęby i dziąsła

  • zmniejsza ryzyko anemii wskutek braku żelaza

  • odpowiada za stan skóry poprzez syntezę kolagenu, dlatego zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek

  • stosowana na skórę na zewnątrz pomaga w walce z przebarwieniami

Sposób użycia witaminy C

Witamina C jest dostępna głównie w owocach i warzywach – te najświeższe posiadają najwięcej witaminy. Jest ona jednak wrażliwa na wysokie temperatury, powietrze i światło, dlatego jest nietrwała. Warzywa i owoce do spożycia powinniśmy przygotowywać na ostatnią chwilę, cienko obierać i nie przetrzymywać zbyt długo w wodzie. Witaminę C znajdziemy też w sokach owocowych i warzywnych.

Rekomendowana ilość witaminy C na dzień to od 45 do 90 mg. Witaminę C możemy dostarczać też do organizmu z suplementami diety.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes