Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest chyba najbardziej znaną witaminą. Jest ona niezbędna do funkcjonowania organizmów żywych. Ludzie muszą pobierać ją z zewnątrz, czyli wraz z pożywieniem. Witamina C głównie kojarzona jest z poprawą działania układu odpornościowego, ale pełni także szereg innych ról.
Jak działa witamina C?
Witamina C posiada właściwości przeciwutleniające – właśnie dlatego dodawana jest też do pożywienia jako przeciwutleniacz. Aktywuje w organizmie człowieka liczne enzymy, wpiera wchłanianie żelaza, wpływa na syntezę neuroprzekaźników oraz kortykosteroidów. Uczestniczy w syntezie kolagenu, wzmacnia zęby i dziąsła, zabijając bakterie, które odpowiadają za próchnicę. Ponadto podnosi odporność organizmu na infekcje, ułatwia gojenie się ran, bierze udział w przemianach tyrozyny. Warto jednak wskazać, że badania wykazały, że zażywanie witaminy C nie redukuje ryzyka zachorowania na przeziębienia, ale pozwala na skrócenie czasu trwania choroby.
Skutki niedoboru witaminy C to przede wszystkim gorsza odporność organizmu na infekcje, szkorbut – owrzodzenie dziąseł, ich krwawienie oraz wypadanie zębów, bolesne stawy, pękanie naczynek krwionośnych, wolne gojenie się ran. Pojawia się też osłabienie organizmu, brak apetytu, skłonność do powstawania siniaków.
Właściwości witaminy C:
-
wspiera tworzenie wielu ważnych dla organizmu związków
-
podnosi odporność organizmu
-
wspiera pracę stawów i poprawia kondycję kości
-
ma właściwości przeciwutleniające
-
wzmacnia zęby i dziąsła
-
zmniejsza ryzyko anemii wskutek braku żelaza
-
odpowiada za stan skóry poprzez syntezę kolagenu, dlatego zmniejsza ryzyko powstawania zmarszczek
-
stosowana na skórę na zewnątrz pomaga w walce z przebarwieniami
Sposób użycia witaminy C
Witamina C jest dostępna głównie w owocach i warzywach – te najświeższe posiadają najwięcej witaminy. Jest ona jednak wrażliwa na wysokie temperatury, powietrze i światło, dlatego jest nietrwała. Warzywa i owoce do spożycia powinniśmy przygotowywać na ostatnią chwilę, cienko obierać i nie przetrzymywać zbyt długo w wodzie. Witaminę C znajdziemy też w sokach owocowych i warzywnych.
Rekomendowana ilość witaminy C na dzień to od 45 do 90 mg. Witaminę C możemy dostarczać też do organizmu z suplementami diety.