Z okazji premiery aż 5 nowych słodzonych Funky Flavors prezentujemy przepis na domowego batona proteinowego z wykorzystaniem naszego nowego ulubieńca, inspirowanego holenderskim waflami z syropem Funky Flavors Sweet Caramel Stroopwafel. Baton ma 330kcal i 22g białka, składa się na niego nugatowa masa proteinowa z syropem klonowym nadziewana kawałkami holenderskich wafli, oblana białą proteinową czekoladą bez cukru i obsypana brązowym 'cukrem’ erytrolowym. Jeśli masz ochotę uciąć kalorie możesz zrezygnować z polewy czekoladowej – będzie równie pyszny!
Jak zauważycie, w tym przepisie łączymy ze sobą składniki 'fit’ (oczywiście odżywka białkowa, syrop Vitafiber, erytrol, czekolada proteinowa bez cukru) ze składnikami zupełnie nie fit – baton zawiera prawdziwy syrop klonowy, a nie jego zerówkowy odpowiednik, oraz kawałki prawdziwych wafli z syropem oprócz ich aromatu – prawdziwe dodatki smakowe budują autentyczny, satysfakcjonujący smak a nie przekładają się na istotną ilość dodatkowych kalorii. Czasem zjedzenie czegoś prawdziwego, na co naprawdę masz ochotę, sprawi, że przestaniesz sięgać po 'lizy’, 'chapsy’ i 'gryzy’ przypadkowych słodkości i w efekcie zjesz nie więcej, a mniej kalorii.
DOMOWY BATON BIAŁKOWY Z SYROPEM KLONOWYM I WAFLAMI STROOPWAFEL
Proporcje na 4 batony
- 80g odżywki białkowej, tutaj odżywka o smaku płatków cynamonowych More Nutrition Total Protein Cinnalicious, waniliowa też będzie ok
- 55g syropu Vitafiber
- 12g margaryny niskotłuszczowej
- 15g pasty kokosowej z erytrolem
- 30g erytrolu
- 20ml wody
- 30g syropu klonowego
- 1 pipetka aromatu Funky Flavors Sweet Caramel Stroopwafel
- 2 pokruszone wafle Stroopwafels (w dobrej cenie są w Dealz)
- 2-3 łyżki brązowego cukru bez kalorii Xucker Bronx
Dodatkowo 80g (po 20g na batona) białej czekolady proteinowej bez cukru wg tego przepisu
Podgrzewamy krótko mokre składniki masy batonowej w mikorfalówce (oprócz aromatu), impulsami po 20 sekund do połączenia składników.
Do mokrych składników mas dodajemy odżywkę białkową i aromat, mieszamy dokładnie, nakładamy do foremki po połowie porcji masy, na to sypiemy pokruszone wafle i przykrywamy resztą masy i zostawiamy do zastygnięcia. Zastygnięte batony oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą bez cukru i szybko zanim zastygnie oprószamy brązowym 'cukrem’ erytrolowym.
Wartości odżywcze samego batona: 216kcal, 16g białka, 11g węglowodanów, 7g tłuszczu
Wartości odżywcze batona z polewą: 330kcal, 22g białka, 15g węglowodanów, 17g tłuszczu