KoxBar Maple Stroopowafel – domowy baton proteinowy bez pieczenia i glutenu

0
KoxBar Maple Stroopowafel – domowy baton proteinowy bez pieczenia i glutenu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Z okazji premiery aż 5 nowych słodzonych Funky Flavors prezentujemy przepis na domowego batona proteinowego z wykorzystaniem naszego nowego ulubieńca, inspirowanego holenderskim waflami z syropem Funky Flavors Sweet Caramel Stroopwafel. Baton ma 330kcal i 22g białka, składa się na niego nugatowa masa proteinowa z syropem klonowym nadziewana kawałkami holenderskich wafli, oblana białą proteinową czekoladą bez cukru i obsypana brązowym ‚cukrem’ erytrolowym. Jeśli masz ochotę uciąć kalorie możesz zrezygnować z polewy czekoladowej – będzie równie pyszny!

Jak zauważycie, w tym przepisie łączymy ze sobą składniki ‚fit’ (oczywiście odżywka białkowa, syrop Vitafiber, erytrol, czekolada proteinowa bez cukru) ze składnikami zupełnie nie fit – baton zawiera prawdziwy syrop klonowy, a nie jego zerówkowy odpowiednik, oraz kawałki prawdziwych wafli z syropem oprócz ich aromatu – prawdziwe dodatki smakowe budują autentyczny, satysfakcjonujący smak a nie przekładają się na istotną ilość dodatkowych kalorii. Czasem zjedzenie czegoś prawdziwego, na co naprawdę masz ochotę, sprawi, że przestaniesz sięgać po ‚lizy’, ‚chapsy’ i ‚gryzy’ przypadkowych słodkości i w efekcie zjesz nie więcej, a mniej kalorii.

DOMOWY BATON BIAŁKOWY Z SYROPEM KLONOWYM I WAFLAMI STROOPWAFEL

Proporcje na 4 batony

Dodatkowo 80g (po 20g na batona) białej czekolady proteinowej bez cukru wg tego przepisu 

Podgrzewamy krótko mokre składniki masy batonowej w mikorfalówce (oprócz aromatu), impulsami po 20 sekund do połączenia składników.

Do mokrych składników mas dodajemy odżywkę białkową i aromat, mieszamy dokładnie, nakładamy do foremki po połowie porcji masy, na to sypiemy pokruszone wafle i przykrywamy resztą masy i zostawiamy do zastygnięcia. Zastygnięte batony oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą bez cukru i szybko zanim zastygnie oprószamy brązowym ‚cukrem’ erytrolowym.

Wartości odżywcze samego batona: 216kcal, 16g białka, 11g węglowodanów, 7g tłuszczu

Wartości odżywcze batona z polewą: 330kcal, 22g białka, 15g węglowodanów, 17g tłuszczu

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes