Dziś domowy baton proteinowy na prawdziwym wypasie – 350kcal, więc kaliber posiłku, ale sytość i satysfakcja smakowa idą w parze z kalorycznością, a baton dostarcza 30g białka.
To jeden z dawniejszych przepisów, w międzyczasie udało się nam zapanować nad kształtem i grubością polewy czekoladowej i dziś udałoby się nam tego batona zrobić z mniejszą ilością czekoladowej polewy, a tym samym o niższej kaloryczności, co nie zmienia faktu, że połączenie smaków szarlotki (baton zawiera prawdziwe duszone jabłka z cynamonem!) i białej czekolady jest tyle oryginalne, co i pyszne, więc zdecydowanie warte zapamiętania i naśladowania.
Baton jest przepełniony warstwami, smakami i konsystencjami, na jego pyszność składają się:
- proteinowa biała czekolada bez cukru według naszego przepisu
- niskokaloryczne masło orzechowe
- masa szarlotkowa
- wafelkowy nugat
Jabłka są kwaskowato-słodkie, masło orzechowe słodko-prażone ze słoną nutą, masa wafelkowa i polewa z białej czekolady słodkie – całość tworzy znakomity zestaw smaków.
SKŁADNIKI – SZARLOTKOWY DOMOWY BATON PROTEINOWY
4 duże porcje
Masa batonowa
- 55g syropu Vitafiber
- 50ml wody
- 30g erytrolu
- 15g pasty kokoswej z erytrolem Krukam
- 12g margaryny niskotłuszczowej Flora Light
- 1/2 łyżeczki gumy guar
- 80g odżywki kazeinowej KFD o smaku wafelkowym Premium Micellar Casein
- kilka kropli aromatu wafelkowego Funky Flavors Sweet Crispy Waffer
Czekolada proteinowa
- 50g odżywki białkowej, tu MyProtein Impact Whey Hokkaido Milk
- 10g oleju kokosowego
- 50g nierafinowanego masła kakaowego
Dodatkowo
- 30g odtłuszczonego masła orzechowego w proszku PB2 plus odrobina wody i szczypta soli
- pół małego jabłka plus erytrol do smaku
Przygotowanie – jak zrobić domowego batona białkowego
Mokre składniki masy batonowej (oprócz aromatu) oraz erytrol podgrzać mieszając. Dodać gumę guar i odżywkę białkową oraz aromat, dobrze zamieszać. Masę wyłożyć do foremek i odstawić do zastygnięcia.
Jabłko udusić w garnuszku z erytrolem aż się rozpadnie i odparuje większość wody. Jabłkowy mus ułożyć na batonach.
PB2 wymieszać z minimalną ilością wody do uzyskania konsystencji gęstej pasty, porcję pasty ułożyć na musie jabłkowym.
Składniki polewy roztopić mieszając w kąpieli wodnej, polać białą czekoladą wierzch batonów i zostawić do ostygnięcia.