Sezon dyniowy, więc trzeba korzystać ile się da! Dzisiejsza propozycja na przepis z użyciem dyni to ciasteczka dyniowe! To jedne ze słodkich przekąsek przygotowanych przez @kokoczykoks na wyjazdowy weekend kickboxerek z KickEatGirl! Na ostatnim zdjęciu efekt końcowy!
Kruche ciasteczka dyniowe – składniki
🎃240g musi z pieczonej dyni dyni Hokkaido
🎃1 jajko
🎃po 45g odtłuszczonej mąki migdałowej (Afruse) i kokosowej (Tropical)*
🎃1ł pdp
🎃spora ilość przyprawy Pumpkin Spice (Flavor God)
🎃80g erytrytolu
🎃1 pipetka aromatu Funky Flavors Sweet Pumpkin Pie
*mąki odtłuszczone mają bardzo zróżnicowane wartości, więc robiąc ten przepis, dodawaj mąki częściami stopniowo, tak aby dostosować ilość do tego ile płynów wchłoną Twoje mąki.
Przygotowanie – jak zrobić kruche ciasteczka bez cukru z dynią?
połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Podzielić na równe porcje i rozpłaszczyć. Można zrobić okrągłe ciastka lub wyciąć na kształt foremki.
Piec 13 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Wyjąć z foremek po całkowitym wystudzeniu. Przechowywać w lodówce max kilka dni.
z podanej ilości wychodzi 30 ciasteczek grubości ok. 3 mm, każde ok 25 kcal.

