Proteinowa fit serniko-szarlotka (szarlotko-sernik ?) bez cukru

0
Proteinowa fit serniko-szarlotka (szarlotko-sernik ?) bez cukru
5.00 avg. rating (91% score) - 1 vote

Serniko-szarlotka? Szarlotko-sernik? A może szarlotkowy sernikowiec? Jak zwał tak zwał, ważne jak smakuje 😉 Sezon malinowy jest już niemal oficjalnie zakończony, w moim ogrodzie pozostały już tylko smętne resztki malin, czas więc przerzucić się na bardziej jesienne smaki, a do tego idealnie nadaje się szarlotka – nie byłabym jednak sobą, gdybym nie połączyła jabłek z moim ukochanym sernikiem, choć tym razem zmodyfikowałam nieco przepis podstawowy dodając do masy serowej ricottę, która dodała efektowi końcowemu lekkości.

Pomysł  na połączenie sernika z jabłkami chodził za mną od dawna, ale dopiero kilka dni temu trafiłam na odpowiedni składnik: gotowy mus jabłkowy bez cukru. Tak, wiem że można samemu obrać jabłka, zetrzeć je na tarce a następnie uprażyć na patelni, ale zamiast tytułu perfekcyjnej pani domu wolę 30 minut wolnego czasu, więc póki nie było pod ręką gotowca nie mogłam w sobie znaleźć wystarczającej motywacji do zabrania się za ten przepis 😉 Na marginesie dodam, że mus jabłkowy absolutnie podbił moje serce i od tygodnia króluje na każde śniadanie, skuteczni zastąpił mi wszystkie dżemy bez cukru (mieszam go z erytrolem i cynamonem i smaruję takim zestawem omlety i naleśniki, gorąco polecam!)

Sernikoszarlotka – składniki na formę o średnicy 24cm

Warstwa sernikowa
Warstwa jabłkowa

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki masy sernikowej mieszamy na jednolitą masę – ja nie używam miksera, żeby nie napowietrzyć masy za bardzo – mieszam silikonową szpatułką do dokładnego połączenia składników, tak, żeby masa miała jednolity kolor i konsystencję bez grudek
  • W osobnej misce zmieszać składniki warstwy jabłkowej – starannie rozetrzyj skrobię, żeby w musie jabłkowym nie pozostały krochmalowe grudki 🙂
  • Masę sernikową wylej do formy, stuknij nią kilka razy energicznie o blat, żeby osiadła i równo się rozłożyła.
  • Wyłóż masę jabłkową na wierzch masy serowej, rozprowadź ją łyżką tworząc zygzaki i mazaje – ja zrobiłam to dość płytko, ale mus dobrze się ściął, więc równie dobrze można głębiej wymieszać ze sobą obie warstwy tak, by tworzyły zygzaki także w poprzek ciasta (widoczne po ukrojeniu kawałka)
  • Piecz 80 minut w 170 stopniach, najlepiej na dnie piekarnika ustawić dodatkową foremkę z wodą, żeby ciasto było wilgotne. Pod koniec pieczenia środek ciasta powinien być jeszcze galaretowaty – spokojnie, zgęstnieje stygnąc. Włóż na noc do lodówki – podawaj po całkowitym schłodzeniu.

Warianty alternatywne

Myślę, że jabłkowy sernik dobrze łączyłby się z migdałowym kruchym spodem – następnym razem wypróbuję taki wariant i jeśli się sprawdzi, podzielę się efektem na blogu. Inna opcja to upieczenie małych babeczek a nie dużego sernika – albo połączenie obu pomysłów, czyli małe kruche babeczki na migdałowym spodzie wypełnione masą sernikowo-jabłkową. Tak, to jest plan na przyszły tydzień!

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/8 ciasta, solidny trójkąt)

337kcal, tłuszcze 14g, węglowodany 15g, błonnik 9g, białko 29g

5.00 avg. rating (91% score) - 1 vote
Previous articleFit Beza Pavlova bez cukru & lemon curd (też bez cukru :) )
Next articlePreparaty węglowodanowe
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.