Proszek z owoców baobabu

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proszek z owoców baobabu to ostatni hit – jeden z superfood, który zawiera ogromną ilość witamin oraz minerałów. Baobab to drzewo będące jednym z charakterystycznych elementów afrykańskich krajobrazów. Nazywany jest „drzewem rosnącym na odwrót”, ponieważ jego bezlistne gałęzie wyglądają jak korzenie. Rośnie głównie na suchych glebach, gdzie ilość opadów jest niska. To powoduje, że w jego wnętrzu znajduje się ekstrakt wartościowych składników odżywczych zdrowych również dla człowieka.

Afrykanie z tego powodu nazywają baobab „Drzewem Życia” i chętnie spożywają jego owoce. Przygotowuje się z nich między innymi lemoniadę, a także proszek z owoców dodaje się do kasz, sosów oraz innych potraw. Ze względu na dostępność, w Polsce zakupimy właśnie proszek z owoców, czasami także olej z nasion baobabu.

Jak działa proszek z owoców baobabu?

Miąższ owoców baobabu ma biały kolor, jest kwaśny, cierpki i ma sypką konsystencję. Zawiera przede wszystkim wysoką ilość witaminy C, która wspiera odporność, a także posiada właściwości antyoksydacyjne. Także owoce baobabu mają dużo wapnia – jest on budulcem kości i zębów. W 100 g owocu baobabu znajduje się od 200 do 300 mg wapnia, czyli więcej niż w mleku. Ponadto na uwagę zasługuje duża ilość potasu wspierającego działalność mięśni i nerwów oraz błonnik, który poprawia trawienie.

Owoce baobabu nie tylko są spożywane w celu zaspokojenia głodu, ale również w celach profilaktycznych i terapeutycznych. Miąższ ma działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i pomaga przy biegunkach. Także wspiera on pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami. Ma działanie antybakteryjne.

Właściwości owoców baobabu:

  • wzmacnia działanie systemu odpornościowego

  • odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego

  • pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów

  • odżywia i rewitalizuje organizm

  • wspomaga odchudzanie

  • poprawia wchłanianie żelaza dzięki witaminie C

Sposób użycia owoców baobabu

Proszek z owoców baobabu możemy dodawać do wody, soku, drinków energetycznych, a także do potraw. Zalecane spożycie dzienne to od 1 do 3 łyżeczek, czyli od 5 do 15 g.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes