Labdoor test jakości najpopularniejszych batonów proteinowych

By | 01/09/2017

Jak wybrać najlepszego batona białkowego? Czym się kierować, co brać pod uwagę? Rynek batonów proteinowych rozwija się w szalonym tempie, producenci nie ustają w pomysłach kreowania nowych smaków i receptur. Na stronie Labdoor pojawił się nowy raport analizujący jakość składników najpopularniejszych batonów proteinowych USA oraz dodatkowo badający zgodność listy składników i wartości odżywczych deklarowanych na opakowaniu ze stanem faktycznym.

Jakiś czas temu opublikowaliśmy na blogu ranking najlepszych batonów proteinowych – tym razem chcielibyśmy zaprezentować inny punkt widzenia i przytoczyć wyniki raportu opublikowanego na stronach Labdoor. Kilka słów o Labdoor tytułem wstępu: to niezależna instytucja specjalizująca się w testach jakości suplementów diety dostępnych na rynku USA. USA nie jest fundacją non-profit, utrzymuje się m.in. ze sprzedaży suplementów, które zostały uprzednio przetestowane na ich zlecenie – przeprowadzaniem samych testów zajmują się laboratoria akredytowane przez FDA – amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.

Najlepsze i najpopularniejsze batony białkowe w USA

Ranking otwierają batony  proteinowy najwyższej jakości zarówno według deklaracji producenta na opakowaniu, jak i według badań składu przeprowadzonych w laboratorium.

Najlepsze batony proteinowe

Pierwsza dziesiątka zestawienia najlepszych batonów proteinowych wg Labdoor, na podstawie badań przeprowadzonych przez laboratoria pracujące dla FDA

Co nie zaskakuje, zestawienie otwiera od lat najpopularniejszy baton proteinowy Quest Bar (zestawienie pomija różnice wartości odżywczych pomiędzy batonami wynikające z występowania każdego batona w różnych wersjach smakowych); na podium znalazły się batony Premier Protein i Think Thin, dalej MET-RX Protein Plus, na piątym miejscu bliźniaczy składem z batonem Quest baton białkowy Mission1 od MuscleTech, o oczko dalej Oh Yeah! ONE Bar – składem również bliźniaczo podobny do Questa, do niedawna znany w Europie pod nazwą Oh Yeah Low Carb Bar, rozdziela je baton Clif Builder’s Protein. Ostatnia trójka pierwszej dziesiątki to ProteinPlus z Power Bar, RX BAR oraz baton Pure Protein (tu akurat przydałoby się wyróżnienie o który z batonów chodzi bo poszczególne smaki mocno różnią się między sobą wartościami odżywczymi oraz składem, np. dlatego, że niektóre są w wersji z polewą jogurtową albo granolą).

Najpopularniejsze batony białkowe w USA

Druga część zestawienia to batony należące do najbardziej popularnych, które z różnych powodów otrzymały w testach notę C lub D – powód słabszego wyniku mógł być dwojaki: część batonów dostała po wyniku za wysoką zawartość tłuszczu – np. Rise Bar, naszym zdaniem niekoniecznie sprawiedliwie, bo nie ma drugiego batona białkowego o tak krótkim składzie i względnie wysoka zawartość tłuszczu w jego przypadku jest skutkiem ubocznym niezastosowania wypełniaczy, podobnie rzecz się ma z Power Crunch z BNRG, który oberwał za stosunkowo wysoką zawartość cukru (choć poprawnie zadeklarowaną przez producenta na opakowaniu). Część batonów proteinowych otrzymała obniżone noty za deklarowanie na opakowaniu wartości odżywczych niezgodnych z rzeczywistością lub zatajanie informacji o obecności metali. I tu zaczyna się najciekawsza część raportu – Labdoor ujawnia częściowo kulisy badania wskazując część stwierdzonych nieprawidłowości.

Quest Bar Cookies&Cream

Quest Bar Cookies & Cream od wygrywa rankingi i należy do najchętniej kupowanych batonów białkowych na całym świecie

Batony białkowe – etykieta versus rzeczywistość

Jako przedmiot badań posłużyło 20 najlepiej sprzedających się batonów proteinowych w USA, były badane na zawartość białka i pozostałych składników makroodżywczych witamin, minerałów,toksycznych metali ciężkich (przeprowadzono testy na obecność arszeniku, kadmu, ołowiu i rtęci). Zdaniem autorów raportu ogólnie rzecz biorąc wybrana partia batonów wypadła dobrze jeśli chodzi o zgodność deklarowanej na etykiecie zawartości białka – średnia różnica pomiędzy deklarowaną i faktyczną zawartość białka nie przekroczyła 2%.

Negatywnie została oceniona zawartość sukralozy, sztucznych barwników oraz tłuszczy trans. Jeden z batonów (Gatorade Recover Whey Protein Bar) w jednej porcji przekroczył maksymalną dobową ilość cukru zalecaną przez WHO, co jest niespotykanym zjawiskiem w przypadku batonów proteinowych, których ogólną cechą charakterystyczną jest niska zawartość cukru – baton Gatorade ma aż 28g białka w batonie. Wśród gorzej ocenionych batonów niedobrze wypadła prawdziwość deklaracji dotyczących zawartości tłuszczu, w większości przypadków producenci deklarowali niższa zawartość niż miało to miejsce w rzeczywistości, różnica szczególnie niekorzystnie wypadła w przypadku MusclePharm Combat Crunch, w którego przypadku stwierdzono o 80% więcej tłuszczu niż deklarowała etykieta, przeciętna rozbieżność w tej kwestii wyniosła 11%.

Przeprowadzono badania na zawartość witaminy A, witaminy C żelaza, sodu, wapnia, węglowodanów, błonnika, cukru, tłuszczu i ogólną wartość kaloryczną. W niektórych przypadkach stwierdzono niezgodność  deklarowanej zawartości sodu lub cukru – w przypadku Oh Yeah! ONE Bar zbadana zawartość cukru przewyższała o 160% deklarowaną ilość, za to RXBAR i Vega Sport Protein Bar miały o 30% więcej sodu niż wynikało to z etykiety.

4 z analizowanych batonów wypadły negatywnie w teście na obecność ołowiu – zawierały go więcej niż wynosi dopuszczalne dzienne spożycie dla osoby dorosłej (MADL – Maximum Allowable Dose Levels). Dodatkowo Vega Sport Protein Bar zebrał negatywne wyniki we wszystkich testach na zawartość metali: ołowiu, kadmu i rtęci. Wszystkie badane batony wypadły pozytywnie w teście na obecność arszeniku

Przeciętny baton biorący udział w badaniu dostarcza 253kcal, w tym średnio 90kcal pochodzących z tłuszczu (to odpowiada 10g tłuszczu w batonie), 36kcal pochodzących z cukrów (przeciętnie 9g cukru w batonie) i 80kcal pochodzących z białka(średnio 20g białka w batonie). Ogólna ocena batona jeśli chodzi o zawartość białka brała pod uwagę bezwzględną zawartość białka w porcji oraz względną, jako % pochodzenia wartości odżywczych z całego batona, a także jakość białka. Najmniej białka w badanej grupie dostarcza baton  Nature Valley Protein Chew Bar (11g), a najwięcej Premier Protein (aż 32g). Największa koncentrację białka odnotowano w przypadku batona Pure Protein, w którym aż 44% kalorii pochodziło z białka – przyjmuje się, że zalecane dzienne spożycie białka to 0,8g/1kg masy ciała, ta wielkość może ulegać odpowiednio zwiększeniu lub zmniejszeniu w zależności od stopnia aktywności fizycznej, wieku, stanu zdrowia i wieku.

Wnioski?

Uznawane od lat za najlepsze batony nie zawiodły i tym razem – w ich przypadku nie stwierdzono zanieczyszczeń niepożądanymi składnikami a deklarowane wartości odżywcze nie odbiegały od rzeczywistych bardziej niż o błąd statystyczny. Wniosek numer 2 także nie zaskakuje: większość nie zawsze ma rację, a w przypadku tańszych marek popularność batona nie zawsze idzie w parze z jego jakością.

Raport, którego tłumaczenie stanowi niniejszy wpis został opublikowany na stronie Labdoor: https://labdoor.com/rankings/protein-bars

Artykuły na podobne tematy

Dodaj komentarz