Ciastka białkowe z masła cashew i macadamia – bez cukru, bez glutenu

0
Ciastka białkowe z masła cashew i macadamia – bez cukru, bez glutenu
5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes

W czasie porządków w kuchennych szafkach natrafiłam na nadwyżki maseł orzechowych, zapadła więc szybka decyzja o przerobieniu ich na ciastka białkowe. Ostatnio ‚chodzą’ za mną Complete Cookie – pewnie dlatego, że w ciągu ostatnich 2 miesięcy pojawiły się aż 3 nowe smaki – więc postanowiłam zrobić ciastka zbliżone do nich, tyle, że bez cukru i niewegańskie (ale przepis można łatwo dostosować do wegan). Przepis jest uniwersalny, masła orzechowe można swobodnie zamieniać między sobą, warto natomiast zapamiętać  proporcje składników, bo ciastka wychodzą idealne – kruche, ale nie twarde, dość wilgotne (zasługa Vitafiber), ale nie gumowate.

Do przygotowania ciastek wykorzystałam masło z orzechów macadamia zmieszane z masłem z nerkowców. Masło makadamia jest bardzo aromatyczne i właściwie zdominowało smak cashew – smak uzupełniłam odżywką białkową o smaku toffee, ale równie dobrze sprawdziłby się smak karmelowy, czekoladowy czy bananowy, odradzam za to łączenie w ciastkach maseł orzechowych ze smakami sezonowymi typu malina czy truskawka albo cytrusowymi – gryzą się. Do słodzenia ciastek użyłam bezcukrowej alternatywy dla brązowego cukru (Sukrin Gold), ale tylko ze względu na aromat brązowego cukru, który dobrze się komponuje z macadamia i tofee – równie dobrze można użyć zwykłego erytrolu.

Składniki na 8 ciastek bez cukru:

  • 180g masła orzechowego [u mnie 100g masła macadamia & 80g masła cashew, alternatywnie można użyć dowolnego masła orzechowego 100% bez dodatku soli, cukru, dodatków słodzących i smakowych itd.]
  • 1 jajko [alternatywnie w wersji wegańskiej można zastąpić 8 łyżkami kisielu z siemienia lnianego]
  • 75g Sukrin Gold albo erytrolu
  • 30g Vitafiber
  • 85g odżywki białkowej [u mnie MyProtein Impact Whey; alternatywnie w wersji wegańskiej można zastąpić odżywką wegańską albo 65g odtłuszczonej mąki orzechowej np. z orzechów ziemnych, migdałową lub kokosową]
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Nie ma wielkiej filozofii – zmieszać wszystkie składniki na jednolitą masę, ja użyłam miksera, ale obejdzie się bez tego; gotową masę podzielić na równe części, uformować z nich kulki i rozgnieść na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Można rozgniatać otwartą dłonią, ja użyłam do tego narzędzia do robienia puree z ziemniaków 😉 dzięki czemu udało mi się uzyskać efekt wypustek.

Ciastka bez cukru pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach, na złoto – w chwili wyciągnięcia z piekarnika powinny być jeszcze nieco miękkie. Od razu wykładamy na kratkę do ostygnięcia i odparowania, po kilkunastu minutach osiągną swoją docelową konsystencję. Przechowywać zawinięte w ściereczkę – można też zamknąć w plastikowym pudełku, ale wtedy zrobią się z ciastek mokre kapcie 🙂

Wartości odżywcze 1 ciastka bez cukru:

ciastka bez cukru
Wartości odżywcze domowego ciastka białkowego

Summary
recipe image
Recipe Name
Bezglutenowe ciastka białkowe bez cukru z masła cashew i macadamia
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes
Previous articleCzekolada bez cukru – obowiązkowy element każdej diety?
Next articleJak zrobić domowy dżem bez cukru?
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.