Ciastka francuskie bez cukru ze śliwkami i czekoladą proteinową – deser 220kcal
Dziś wyjątkowo deser mało proteinowy jak na nas, bo w 1 ciachu mamy tylko 5g białka – za to jest to białko pochodzące z czekolady! Bezcukrowe francuskie ciacho bazuje na gotowym cieście francuskim light (czyli o obniżonej zawartości tłuszczu, nasze z lidla), a nadzienie to frużelina śliwkowea z erytrolem (przepis w wyróżnionych relacjach) z dodatkiem samorobnej ciemnej czekolady proteinowej. Posmarowane żółtkiem ciasto jest nie tylko pięknie złociste, ale też idealnie chrupiące, a całość tworzy idealny jesienny zestaw smaków.
SKŁADNIKI:
- 1 całe opakowanie ciasta francuskiego light (może być zwykłe)
- 1 żółtko & łyżka mleka do posmarowania
- 25g czekolady (tu czekolada proteinowa bez cukru, przepis kilka postów wcześniej, można użyć dowolnej czekolady)
- 250g frużeliny śliwkowej albo dowolnego gęstego dżemu
Ciasto rozwinąć, pociąć na równe (ekhm) prostokąty, w połowie zrobić ukośne nacięcia. Na niepociętych prostokątach ułożyć po łyżce dżem uważając, żeby brzegi ciasta pozostały czyste, na owocach pokruszoną czekoladę, przykryć plastrem ciasta z nacięciami, połączyć brzegi przygniatając widelcem.
Posmarować ciacha żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, piec w 200C przez 18-20 minut na złoto.
MAKROSY JEDNEGO CIACHA
(z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk): 220kcal 5g białka, 24g węgli, 10g tłuszczu