Ciastka francuskie bez cukru ze śliwkami i czekoladą proteinową – deser 220kcal

0
Ciastka francuskie bez cukru ze śliwkami i czekoladą proteinową – deser 220kcal
3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes

Ciastka francuskie bez cukru ze śliwkami i czekoladą proteinową – deser 220kcal

Dziś wyjątkowo deser mało proteinowy jak na nas, bo w 1 ciachu mamy tylko 5g białka – za to jest to białko pochodzące z czekolady! Bezcukrowe francuskie ciacho bazuje na gotowym cieście francuskim light (czyli o obniżonej zawartości tłuszczu, nasze z lidla), a nadzienie to frużelina śliwkowea z erytrolem (przepis w wyróżnionych relacjach) z dodatkiem samorobnej ciemnej czekolady proteinowej. Posmarowane żółtkiem ciasto jest nie tylko pięknie złociste, ale też idealnie chrupiące, a całość tworzy idealny jesienny zestaw smaków.

SKŁADNIKI:

  • 1 całe opakowanie ciasta francuskiego light (może być zwykłe)
  • 1 żółtko & łyżka mleka do posmarowania
  • 25g czekolady (tu czekolada proteinowa bez cukru, przepis kilka postów wcześniej, można użyć dowolnej czekolady)
  • 250g frużeliny śliwkowej albo dowolnego gęstego dżemu

Ciasto rozwinąć, pociąć na równe (ekhm) prostokąty, w połowie zrobić ukośne nacięcia. Na niepociętych prostokątach ułożyć po łyżce dżem uważając, żeby brzegi ciasta pozostały czyste, na owocach pokruszoną czekoladę, przykryć plastrem ciasta z nacięciami, połączyć brzegi przygniatając widelcem.

Posmarować ciacha żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka, piec w 200C przez 18-20 minut na złoto.

MAKROSY JEDNEGO CIACHA

(z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk): 220kcal 5g białka, 24g węgli, 10g tłuszczu

 

3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes