Cholesterol

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Cholesterol jest powszechnie występującym lipidem, czyli tłuszczem zaliczanym do grupy steroidów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi człowieka oznacza jednak zaburzenie gospodarki lipidowej, najczęściej wskutek nieprawidłowej diety. Zbyt wysoki poziom cholesterolu sprzyja zawałom serca, miażdżycy, udarom mózgu.

Jak działa cholesterol?

Cholesterol jest składnikiem każdej komórki zwierzęcej. Jest on ważnym substratem wielu cząsteczek, między innymi dzięki niemu produkowane są hormony płciowe, kortykosterydy, glikozydy nasercowe, witamina D3 i jej metabolity, kwasy żółciowe czy fitosterole. Również ma duże znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego oraz nerwowego.

Potocznie cholesterol dzielimy na „dobry”, czyli HDL o wyższej gęstości, a także na „zły”, czyli LDL o niższej gęstości. Prawidłowe stężenie cholesterolu LDL pozwala na zapobieganie chorobom układu krążenia oraz serca. Z kolei zbyt wysoka ilość cholesterolu HDL sprzyja rozwojowi tych właśnie chorób.

Właściwości cholesterolu:

  • odgrywa ważną rolę w syntezie wielu składników i różnych procesach biochemicznych

  • ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania synaps w mózgu

  • jego prawidłowa ilość wspiera działanie systemu odpornościowego

  • redukuje przepuszczalność błony komórkowej dla kationów wodoru i sodu

  • zbyt duża ilość cholesterolu HDL powoduje zwiększenie ryzyka chorób serca, układu krwionośnego

Sposób użycia cholesterolu

Cholesterol w organizmie człowieka pochodzi zarówno ze źródeł pokarmowych, jak i również z biosyntezy – mowa wtedy o cholesterolu endogennym. Produkcja zachodzi przede wszystkim w wątrobie, jelitach, w mniejszym stopniu w skórze. Cholesterol egzogenny, czyli dostarczany z dietą występuje w dużych ilościach w produktach zwierzęcych, w tym w tłustych mięsach oraz w jajkach.

Normy dla badań cholesterolu: całkowity –1 38-200 mg/dl (3,6-5,2 mmol/l), LDL – 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l), HLD – dla mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), dla kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l).

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes