Chlor jest pierwiastkiem chemicznym, który zaliczany jest do grupy fluorowców. Ma postać żółtozielonego gazu, który jest cięższy od powietrza. Charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem. Posiada właściwości dezynfekujące, wybielające i utleniające. W dużych stężeniach jest związkiem silnie trującym. W przyrodzie występuje powszechnie, także w większości organizmów żywych, w których pełni szereg ważnych funkcji. W organizmie człowieka ważącego 70 kg znajduje się mniej więcej 95 g chloru.
Jak działa chlor?
Chlor jest często używanym pierwiastkiem, który w odpowiednich stężeniach pozwala na uzyskanie bardzo dobrych efektów w dezynfekcji. Stosowany jest on między innymi w procesach uzdatniania wody. Do ogólnie pojętej dezynfekcji stosuje się też różne związki chloru, w szczególności chloroaminy. Dodawany jest do różnych produktów, między innymi do środków antyseptycznych, barwników, środków owadobójczych, tworzyw sztucznych, produktów naftowych, lekarstw, produktów włókienniczych.
W przyrodzie chlor ma duże znaczenie biologiczne jako makroelement. Jony chloru są głównym anionami w płynach organizmów żywych, a kwas solny (chlorowodorowy) jest stosowany w procesie trawienia w żołądku.
W organizmie człowieka odpowiada on także za równowagę kwasowo-zasadową, czyli za równowagę pomiędzy kationami i anionami w płynach ustrojowych, co z kolei wpływa na prawidłowy poziom pH krwi. Wspólnie z potasem i sodem reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, między innymi ilość wody w organizmie. Ponadto aktywuje on enzymy trawienne, w tym śliny.
Właściwości chloru:
-
posiada właściwości dezynfekcyjne
-
reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmach żywych
-
odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową
-
wspiera metabolizm glukozy wraz z insuliną
-
odpowiada za prawidłowe trawienie
-
służy w transporcie białek
-
pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy serca
Sposób użycia chloru
Zarówno nadmiar, jak i niedobór chloru jest dla organizmu człowieka niezdrowy. Do utrzymania prawidłowego poziomu chloru w organizmie należy spożywać odpowiednią ilość soli, również w postaci pokarmów o naturalnej zawartości soli, na przykład mięsa, ryby, sery żółte, kiełki pszenicy.