Cynk jest jednym z elementów zdrowej diety. To pierwiastek chemiczny zaliczany do metali przejściowych. Pozyskiwany jest ze skorupy ziemskiej, a także naturalnie występuje w pożywieniu, między innymi w chudym mięsie, rybach, ostrygach, ponadto w kaszach i chlebie pełnoziarnistym. Oprócz zastosowania przemysłowego ma też duże znaczenie biologiczne, dlatego jego prawidłowe stężenie w organizmie jest bardzo ważne.
Jak działa cynk?
Cynk to jeden z kluczowych mikroelementów dla organizmu człowieka. Pierwiastek ten obecny jest w wielu enzymach biorących udział w szeregu procesów, w tym w przemianach metabolicznych. Również ma on znaczenie dla prawidłowego działania białek, w tym białek wiążących DNA. Poniżej prezentujemy wszystkie jego właściwości.
Niedobory cynku prowadzą przede wszystkim do niedokrwistości, spowolnienia tempa wzrostu, złej tolerancji glukozy, zmniejszenia odporności, zapaleń skóry. W przypadku kobiet w ciąży niewystarczająca ilość cynku morze dać wady wrodzone u dzieci.
Właściwości cynku:
-
bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów
-
wspomaga działanie systemu odpornościowego w walce z infekcjami
-
pozytywnie działa na układ nerwowy – zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji, poprawia sprawność intelektualną, wspomaga leczenie depresji
-
reguluje wydzielanie insuliny przez trzustkę
-
pobudza do pracy trzustkę, prostatę, grasicę
-
bierze udział w procesie mineralizacji kości, odpowiada za zdrowe i mocne kości
-
reguluje ciśnienie krwi i prace serca
-
korzystnie wpływa na płodność – u mężczyzn powoduje zwiększenie produkcji plemników
-
odpowiada za prawidłowy poziom witaminy A
-
przyspiesza gojenie się ran
-
wzmacnia paznokcie i włosy
-
jest pomocny w leczeniu trądziku
Sposób użycia cynku
Zalecane spożycie cynku waha się od 4 do 15 mg na dzień. Duże ilości cynku znajdziemy między innymi w ostrygach, małżach, fasoli, wątrobie wieprzowej, fasoli, zielonym groszku, migdałach. W przypadku niedoborów cynku warto pomyśleć też o jego suplementacji. W sprzedaży znajdziemy suplementy zawierające jedynie cynk, a także kompleksy witamin i minerałów z cynkiem.