Kwasy tłuszczowe Omega-9 zaliczają się do nienasyconych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomocne są organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu. Znajdują się w wielu produktach spożywczych, w tym w olejach i w orzechach. Powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, wspomagając działanie układu krwionośnego oraz serca. W krajach śródziemnomorskich, gdzie spożycie tego właśnie kwasu tłuszczowego jest wysokie, odsetek zachorowań na miażdżycę jest znacznie mniejszy niż w innych państwach.
Do kwasów tłuszczowych Omega-9 zaliczają się:
-
kwas oleinowy
-
kwas erukowy
-
kwas nerwonowy
Jak działają kwasy tłuszczowe Omega-9?
Te kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są za działanie różnych narządów, ale przede wszystkim wspierają ochronę serca i układu krążenia. Wykazano także, że potrafią chronić przed zmianami nowotworowymi, ale istnieją także badania wskazujące, że zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych Omega-9 oraz Omega-6 u kobiet w okresie po menopauzie zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Przeciwdziałają temu kwasy tłuszczowe Omega-3, o których właściwą ilość powinniśmy zadbać – znajdują się one między innymi w oleju lnianym, tłustych rybach. Kwasy tłuszczowe Omega-9 pomagają także w przypadkach zgagi. Potrawy z ich dodatkiem nie powodują powstania zbyt dużych ilości kwasu żołądkowego.
Właściwości Omega-9:
-
są składnikiem budulcowym wielu komórek organizmu
-
chronią serce i układ krwionośny
-
zmniejszają ryzyko miażdżycy
-
pomagają w obniżaniu poziomu ciśnienia
-
zmniejszają uczucie zgagi, ponieważ obniżają wydzielanie kwasu żołądkowego
-
pomagają zapobiegać kamieniom żółciowym
Sposób użycia Omega-9
Wśród głównych źródeł kwasów tłuszczowych jednonienasyconych Omega-9 znajduje się niefiltrowana oliwa z osadem, która jest także bogata w antyoksydanty, olej rzepakowy, olej sojowy, olej sezamowy, orzechy ziemne, pistacjowe, awokado.
Chcąc zadbać o odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych Omega-9 w diecie, możemy również zdecydować się na zakupienie odpowiednich suplementów diety. Wtedy jesteśmy w stanie dostarczyć je do organizmu w odpowiednich proporcjach, co ma bardzo duże znaczenie dla ich prawidłowej aktywności.