Kwasy tłuszczowe Omega-6 zaliczają się do kwasów nienasyconych, a dokładnie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i nie są one wytwarzane przez organizm człowieka, a przy tym potrzebne są do prawidłowego działania. Muszą być wobec tego pobierane z pożywienia. Kwasy Omega-6 oddziałują przede wszystkim na działanie układu krwionośnego i nerwowego. Włączając je do diety, pamiętajmy o tym, aby zachować ich właściwą proporcję z kwasami Omega-3.
Do kwasów Omega-6 zaliczają się:
-
kwas linolowy LA
-
kwas gammalinolenowy GLA
-
kwas arachidonowy AA, ARA
Jak działają kwasy tłuszczowe Omega-6?
Kwasy tłuszczowe Omega-6 posiadają szereg ważnych zalet dla organizmu człowieka. Powodują one obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, dlatego dzięki temu przeciwdziałają miażdżycy. Odżywiają skórę, włosy i paznokcie, wzmacniają działanie układu nerwowego, wspierają pracę wątroby, nerek, również przyspieszają gojenie się ran. Posiadają także działanie przeciwzapalne.
Właściwości Omega-6:
-
odpowiadają za prawidłowe działanie układu krwionośnego
-
podwyższają odporność organizmu
-
wspierają działanie wątroby, nerek
-
biorą udział w produkcji różnych hormonów
-
zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych
-
warunkują przekazywanie impulsów w układzie nerwowym
-
wspomagają leczenie cukrzycy typu 2
-
odpowiadają za kondycję skóry, zapobiegają jej stanom zapalnym
Sposób użycia Omega-6
Kwasy tłuszczowe Omega-6 dostępne są między innymi w oleju z łososia, oleju z sardynek, oleju słonecznikowym, oleju kukurydzianym, oleju lnianym, oleju z orzechów, lecytynie sojowej, suszonych migdałach, suszonych orzechach, oliwie, orzechach arachidowych.
Dla zdrowia ważne jest utrzymanie odpowiednich propozycji pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega. Proporcje pomiędzy kwasami Omega-6 a Omega-3 powinny wynosić 5-6:1, czyli na 5-6 łyżek kwasu tłuszczowego Omega-6 powinna przypadać łyżka Omega-3.
W sklepach znajdziemy również szeroką gamę preparatów, które zwierają kwasy tłuszczowe Omega-6, także wraz z kwasami Omega-3 w odpowiednich proporcjach.