Fit święta: dyniowy sernikowiec bez cukru

0
Fit święta: dyniowy sernikowiec bez cukru
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Dbając jednak o bilans cukru w swojej diecie, starałam się znaleźć alternatywę, która będzie tak samo smaczna a mniej kaloryczna. I udało się! Połączenie sera i dyni okazało się strzałem w 10! Delikatne, puszyste a dodatkowo dodatek dyni nadaje ciastu apetycznego koloru.

Przepis na sernik korzenno-dyniowy bez cukru

Składniki:

Spód:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 6 łyżek roztopionego masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu

Masa serowa:
– 1kg zmielonego sera
– 1 1/2 szklanki erytrytolu
– 4 jaja
– ok. 200g gotowego puree z dyni
– 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru ewentualnie goździki

Przygotowanie spodu

  1. Rozgrzej piekarnik do 150C i przygotuj naczynie do pieczenia.
  2. Dodaj do roztopionego masła erytrol i dokładnie zamieszaj.
  3. Do masy dodaj mąkę migdałową i dokładnie ugnieć ciasto.
  4. Przenieś je do blachy i oblep nią spód.
  5. Piecz przez 15 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.

Przygotowanie masy serowej

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. Połącz ser i erytrytol w dużej misce (użyj miksera na niskich obrotach).
  3. Dodaj jajka. Powstała masa powinna być lekka i puszysta.
  4. Przenieść około połowę serowej mieszanki na spód.
  5. Następnie połącz pozostałą masę z puree z dyni i przyprawami. Mieszaj delikatnie, aż masa będzie gładka.
  6. Piecz około 50 minut.

Gdy sernik ostygnie, wstaw do lodówki aby stwardniał.

Oblep dokładnie ciastem dno blachy do pieczenia
Spód po pieczeniu musi ostygnąć około 20 minut nim połozy się następne warstwy
Warstwę dyniową nakładaj delikatnie, aby nie zmieszała się z warstwą samego sera. Dzięki temu ciasto będzie miało „piętra”.
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote