Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Dbając jednak o bilans cukru w swojej diecie, starałam się znaleźć alternatywę, która będzie tak samo smaczna a mniej kaloryczna. I udało się! Połączenie sera i dyni okazało się strzałem w 10! Delikatne, puszyste a dodatkowo dodatek dyni nadaje ciastu apetycznego koloru.
Przepis na sernik korzenno-dyniowy bez cukru
Składniki:
Spód:
– 2 szklanki mąki migdałowej
– 6 łyżek roztopionego masła lub oleju kokosowego
– 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu
Masa serowa:
– 1kg zmielonego sera
– 1 1/2 szklanki erytrytolu
– 4 jaja
– ok. 200g gotowego puree z dyni
– 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru ewentualnie goździki
Przygotowanie spodu
- Rozgrzej piekarnik do 150C i przygotuj naczynie do pieczenia.
- Dodaj do roztopionego masła erytrol i dokładnie zamieszaj.
- Do masy dodaj mąkę migdałową i dokładnie ugnieć ciasto.
- Przenieś je do blachy i oblep nią spód.
- Piecz przez 15 minut.
- Wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.
Przygotowanie masy serowej
- Rozgrzej piekarnik do 180C.
- Połącz ser i erytrytol w dużej misce (użyj miksera na niskich obrotach).
- Dodaj jajka. Powstała masa powinna być lekka i puszysta.
- Przenieść około połowę serowej mieszanki na spód.
- Następnie połącz pozostałą masę z puree z dyni i przyprawami. Mieszaj delikatnie, aż masa będzie gładka.
- Piecz około 50 minut.
Gdy sernik ostygnie, wstaw do lodówki aby stwardniał.


