Jak zrobić domowy dżem bez cukru?

0
Jak zrobić domowy dżem bez cukru?
3.38 avg. rating (67% score) - 16 votes

Jak zrobić dżem bez cukru? To w cale nie jest takie trudne! Zapomnij o proporcji: owoce, cukier i środek żelujący. My pokażemy Ci przepis, który spowoduje że Twoje konfitury będą pysznie smakować, nie dostarczając grama cukru!

Dżem bez cukru – czy to prawda?

W sklepach dyskontowych jak grzyby po deszczu zaczął się wysyp dżemów bez cukru. Czy wiesz co to znaczy? Myślisz że jeśli nie ma cukru w składzie, to oznacza to że go faktycznie tam nie ma? Niestety producenci zastosowali sprytny trick, dzięki któremu dodają go do produktu pod inną nazwą! Jaką? Przykładów mogę tu mnożyć: koncentrat jabłkowy, syrop owocowy, cukier gronowy lub zagęszczony sok z jabłek ekologicznych. Składniki te nadają słodki smak, dzięki czemu konsument myśli że ma produkt dietetyczny, a tak na prawdę sięga po produkt prawie nie różniący się od tradycyjnego dżemu. Rarytasem są produkty słodzone ksylitolem i erytrolem – dżemy te są jednak odpowiednio droższe i dlatego producenci decydują się na takie mało dietetyczne rozwiązania. Jeśli więc widzisz któryś z wyżej wymienionych składników w składzie, to wiedz że produkt ten nie aspiruje pod żadnym względem do bycia fit i lepiej z niego zrezygnować!

Jak zrobić prawdziwy dżem bez cukru?

Sezon owocowy w pełni! To idealny czas, aby stworzyć sobie pyszny i zdrowy zapas własnoręcznie robionych dżemów. Poświęcając chwilę na ich przygotowanie, będziemy mogli cieszyć się naprawdę dietetycznym produktem przez cały rok!

Potrzebujesz:

  • 2kg owoców (np. truskawek)
  • 200-250g ksylitolu >>> możesz kupić tutaj: sklep
  • sok z połowy cytryny (lub 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 30g >>> możesz kupić tutaj: sklep
Owoce umyć, oczyścić i wsypać do garnka.
Owoce gotować około 7-10 minut (jeśli nie lubisz cząstek owoców, użyj ubijaczki).
30g pektyny wymieszać z 1/3 kg ksylitol i wsypać do gotujących się owoców, mieszać przez 4-5 minut.
Wsypać 2/3 kg ksylitolu i gotować do całkowitego rozpuszczenia.
Dodać sok z cytryn lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w odrobinie gorącej wody.
Rozlać gorący dżem do słoików, zamknąć pokrywką i przewrócić na drugą stronę aż zakrywka się „zassa”. Po 20 minutach odwrócić dżemy.
Filmik z przygotowania dżemów: https://www.youtube.com/watch?v=NwctF3wjWqA
jak zrobić dżem bez cukru
Jeśli jesteś zainteresowany gotowymi dżemami bez cukru zajrzyj tutaj : DŻEMY BEZ CUKRU
jak zrobić dżem bez cukru
Dżem bez cukru firmy Pięć Przemian

 

3.38 avg. rating (67% score) - 16 votes