Jak zrobić dżem bez cukru? To w cale nie jest takie trudne! Zapomnij o proporcji: owoce, cukier i środek żelujący. My pokażemy Ci przepis, który spowoduje że Twoje konfitury będą pysznie smakować, nie dostarczając grama cukru!
Dżem bez cukru – czy to prawda?
W sklepach dyskontowych jak grzyby po deszczu zaczął się wysyp dżemów bez cukru. Czy wiesz co to znaczy? Myślisz że jeśli nie ma cukru w składzie, to oznacza to że go faktycznie tam nie ma? Niestety producenci zastosowali sprytny trick, dzięki któremu dodają go do produktu pod inną nazwą! Jaką? Przykładów mogę tu mnożyć: koncentrat jabłkowy, syrop owocowy, cukier gronowy lub zagęszczony sok z jabłek ekologicznych. Składniki te nadają słodki smak, dzięki czemu konsument myśli że ma produkt dietetyczny, a tak na prawdę sięga po produkt prawie nie różniący się od tradycyjnego dżemu. Rarytasem są produkty słodzone ksylitolem i erytrolem – dżemy te są jednak odpowiednio droższe i dlatego producenci decydują się na takie mało dietetyczne rozwiązania. Jeśli więc widzisz któryś z wyżej wymienionych składników w składzie, to wiedz że produkt ten nie aspiruje pod żadnym względem do bycia fit i lepiej z niego zrezygnować!
Jak zrobić prawdziwy dżem bez cukru?
Sezon owocowy w pełni! To idealny czas, aby stworzyć sobie pyszny i zdrowy zapas własnoręcznie robionych dżemów. Poświęcając chwilę na ich przygotowanie, będziemy mogli cieszyć się naprawdę dietetycznym produktem przez cały rok!
Potrzebujesz:
- 2kg owoców (np. truskawek)
- 200-250g ksylitolu >>> możesz kupić tutaj: sklep
- sok z połowy cytryny (lub 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego)
- 30g >>> możesz kupić tutaj: sklep
Dodać sok z cytryn lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w odrobinie gorącej wody.