Mleko kokosowe – właściwości i przepis na domowe fit Rafaello

0
Mleko kokosowe – właściwości i przepis na domowe fit Rafaello
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Zaliczany do rodziny palmowatych. Przemysłowo uprawiany w Malezji, Polinezji oraz północnej Afryce. Kokos! Już starożytni docenili jego właściwości, nazywając drzewem dającym wszystko do życia.

Hiszpanie nazywają go „grinning face”, czyli uśmiechniętą twarzą. Nazywany „drzewem życia” daje zarówno wodę, mleko, miąższ, cukier jak i olej. Nawet łuski i liście palmy używane są jako materiał do produkcji mebli oraz dekoracji. Od zawsze stanowił podstawowe źródło pożywienia w tropikach. Teraz dowiadujemy się  również o jego doskonałych właściwościach żywieniowych, zwłaszcza niespotykanych nigdzie indziej tłuszczach MCT.

Wartości odżywcze

Kokos jest bardzo dietetycznym owocem. Bogaty w błonnik, witaminy oraz mikroelementy. Jego części różnią się jednak między sobą kalorycznością i zastosowaniem. W tym artykule pokrótce przyjrzymy się dwóm rodzajom mleka kokosowego. Obydwa powstają ze zmielonego miąższu kokosowego i nie zawierają laktozy. Różnią się jednak konsystencją, zawartością tłuszczy oraz zastosowaniem.

mleko kokosowe (w kartonie) często spotykane również pod nazwą napoju kokosowego. Zawiera symboliczną ilość tłuszczów oraz węglowodanów. Wzbogacane o witaminę D oraz B12. Często występuje  z dodatkiem mleka ryżowego lub owsianego.  Może stanowić źródło witaminy B12 (nie występującej u roślin).

mleko kokosowe (w puszcze), a precyzyjniej wytrącona śmietanka kokosowa jest bogate w tłuszcz. Dzięki temu poprawia wchłanialność witaminy E powszechnie znanej jako silny antyutleniacz oraz „witamina młodości”. W skład tłuszczu wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe (MCT). Konwertowane do monolaurynu nabierają właściwości silnie antybakteryjnych, dzięki czemu stanowią ochronę przed infekcjami oraz wirusami. Tłuszcze MCT stanowią szybkie źródło energii, dzięki czemu nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Osoby dbające o swoje zdrowie i sylwetkę nie powinny jednak spożywać go więcej niż 1-2 razy w tygodniu.

Zastosowanie

Mleko kokosowe sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego dla wegetarian i wegan, stając się bazą milkshaków oraz analogów nabiału. Stanowi świetny dodatek do zup orientalnych, potrawki z kurczaka oraz słodkich wypieków. Ma również inne, nieżywieniowe zastosowanie.

  • odżywka do włosów – działa na rozdwojone końcówki oraz zniszczone i suche włosy. Pobudza wzrost oraz zmniejsza przetłuszczanie się. sposób: mleko wcieramy we włosy 3-5 min, następnie owijamy głowę ciepłym ręcznikiem (20 min). Spłukujemy szamponem.
  • mleczko do demakijażu – nie tylko czyście, ale również nawilża skórę. Dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz dodatku miedzi polecany osobom borykającym się z trądzikiem.  sposób:nałóż 2 porcje oliwy z oliwek na 1 porcję mleka kokosowego.
  • peeling – wystarczy wymoczyć w mleko otręby lub płatki owsiane.
  • serum odżywcze – dzięki wysokiej zawartości witaminy C mleko kokosowe nadaje skórze elastyczność, zapobiega powstawaniu zmarszczek. sposób: moczyć 6-7 migdałów przez noc, obrać ze skórki. Zmiksować na pastę i dodać 5-6 kropli mleka. Zmiksować i nałożyć na twarz na 15 minut. Zmyć zimną wodą.
  • kojący balsam po opalaniu – zmniejsza pieczenie, redukuje zaczerwienienia i obrzęk.
  • nawilżający płyn do kąpieli

Wiedząc o znakomitych właściwościach kokosa producenci tworzą serie produktów z jego dodatkiem. Czy jednak nie prościej korzystać z naturalnych składników?

Przepis na domowe mleko kokosowe

składniki:
– 200 g wiórków kokosowych
– 1 l wody

przygotowanie:
1. Namocz wiórki kokosowe w wodzie (najlepiej całą noc) – na 200 g wiórków przypada około 1l wody
2. Podgrzej wiórki tak aby były ciepłe (około 60C)
2. Blenduj je 2-3 minuty
3. Sitko wyłóż gazą i odciśnij na niej zmiksowane wiórki
4. Mleko trzymaj w szklanej butelce. Będzie się naturalnie rozwarstwiać, dlatego przed użyciem wstrząsnąć.

Przepis na domowe fit Rafaello

Domowe fit rafaelloskładniki:
– 1 puszka schłodzonego w lodówce mleka kokosowego
– 2,5 szklanki wiórek kokosowych
– 2 łyżki słodzika typu zero kalorii
– 2 łyżki oleju kokosowego

przygotowanie:
1. Dobrze schłodzone mleko kokosowe dzielimy na śmietankę i wodę kokosową
2. Do śmietanki dodajemy wiórki kokosowe, płynny olej kokosowy i syrop / słodzik
3. Formujemy kuleczki
4. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote