Proteinowe bezglutenowe babeczki bez cukru z borówkami i cashew

1
Proteinowe bezglutenowe babeczki bez cukru z borówkami i cashew
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Coś dobrego dla dietetycznych unikaczy – jest słodko, bez cukru, jest biszkoptowo i puchato, ale bez glutenu. Przepis i wykonanie proste jak konstrukcja cepa 😉 z licznymi możliwościami modyfikacji (zaznaczyłam przy składnikach jakie są możliwe substytuty). Bazę babeczek stanowi gotowa mąka bezglutenowa, masło z nerkowców i odżywka białkowa WPI, za wilgotność odpowiada Vitafiber i kefir, który równocześnie dobrze balansuje słodycz.

Przygotowanie babeczek zajmuje 5 minut, pieczenie 15 minut, całość jest wiec gotowa w mniej niż pół godziny; mają niestety jedną wadę – znikają równie szybko, co powstają 🙂

Składniki na 12 muffinek:

  • 150g kefiru (u mnie Robico)
  • 230g borówek (można zastąpić innymi owocami; borówki / jagody mają tę zaletę, że dzięki dość grubej skórce nie puszczają podczas pieczenia tak dużo soku, ale w najbliższym czasie przetestuję wariant z malinami i podzielę się efektem)
  • 50g odżywki białkowej (użyłam bezlaktozowej odżywki Biotech USA Iso Whey Zero o smaku białej czekolady; równie dobrze sprawdzą się smaki waniliowe, kokosowe itp. w przypadku stosowania odżywki białkowej do pieczenia ze względu na proces denaturyzacji białek nie ma większego znaczenia czy używasz izolatu czy koncentratu, śmiało można sięgnąć po koncentrat, będzie po prostu taniej.)
  • 30g syropu Vitafiber
  • 2 jajka
  • 65g masła z nerkowców (użyłam masła Meridian Cashew smooth; można użyć także masła migdałowego; masło z orzechów ziemnych też się sprawdzi, ale trzeba mieć na uwadze, że bardzo zdominuje smak)
  • 135g mąki bezglutenowej (użyłam białej mąki bezglutenowej Doves Farm; jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu to oczywiście nie ma potrzeby sięgania po mąkę bezglutenową, zwykłą biała mąka sprawdzi się równie dobrze, a jeśli tniesz węglowodany, zamiast niej użyj mąki migdałowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kawałki posiekanej białej czekolady (u mnie biała czekolada z ksylitolem Xucker)

Przygotowanie

Prościej być nie może – mieszamy wszystkie składniki poza borówkami na jednolitą masę, nie ma znaczenia kolejność ani to czy działasz wg podstawowego przepisu czy coś modyfikujesz. Do gotowej masy dosyp większość owoców i ewentualnie kawałki czekolady, zamieszaj delikatnie.

Rozłóż masę do foremek silikonowych, ułóż z wierzchu po kilka borówek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut – pieczemy na złoto, nie do suchego patyczka – mufinki powinny być w środku minimalnie wilgotne gdy będziesz wyłączać piekarnik. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Wartości odżywcze 1 babeczki

  • 124 kcal
  • 4g tłuszcze
  • 13g węglowodany (w tym 3g cukry)
  • 3g błonnik
  • 6g białka

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes