Potrójnie orzechowa tarta z musem czekoladowo-kokosowym – bez cukru*, bez glutenu

0
Potrójnie orzechowa tarta z musem czekoladowo-kokosowym – bez cukru*, bez glutenu
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Kradzione nie tuczy – kierując się tą zasadą skradłam przepis od Mr Fit Trener na jego słynną tartę Snickers i przerobiłam go po swojemu; przepisów Mr Fit Trener nie trzeba zachwalać, są megapomysłowe i zawsze przepięknie wykonane i na pewno je znacie – Łukasz często robi desery nie wymagające pieczenia – one mają swoje zalety, choćby to, że nie trzeba ich piec 😉 co oznacza oszczędność czasu, ale z drugiej strony są podatne na rozpłynięcie, wymagają przechowywania w lodówce i często mrożenia w trakcie przygotowywania – a mi zależało na cieście, które zachowa swoją formę nawet w czasie takich upałów jakie teraz panują w Warszawie. Kierując się względami praktycznymi zdecydowałam się na pieczony spód i na gęstszą formę kremu czekoladowego – w roli zagęstnika doskonale sprawdziła się mąka kokosowa.

Główną rolę grają orzechy ziemne – w jakiejś formie występują w każdym elemencie tego deseru – świeże orzechy i masło orzechowe stanowią składnik kruchego ciasta, masło orzechowe i prażone orzeszki są składnikiem masy i wreszcie wierzch także jest oprószony prażonymi orzechami. Drugim dominującym składnikiem jest kokos – stanowi składnik kruchego ciasta (w formie wiórków kokosowych) a w kremie czekoladowym występuje zarówno jako baza (mleczko kokosowe), jak i jako zagęstnik (w formie mąki kokosowej). Trio smaków uzupełnia czekolada – w formie bezlaktozowej odżywki Biotech podkręconej gorzką czekoladą z ksylitolem Xucker.

* Będąc precyzyjnym: ciasto nie zawiera dodatku cukru jako takiego – ale gros słodyczy pochodzi z daktyli, naturalnie bogatych w cukry (daktyle mają jeden z najwyższych wskaźników IG spośród wszystkich owoców), więc jest to propozycja raczej dla zwolenników naturalnych składników a nie dla typowych lowcarberów.

Składniki na tartę (16 kawałków)

Kruchy spód:

  • 175g wiórków kokosowych
  • 100g nieprażonych niesolonych orzechów ziemnych
  • 2 duże jajka
  • 100g masła fistaszkowego Orzechownia
  • opcjonalnie erytrol do smaku (dodałam 40g)

Masa orzechowa:

Masa czekoladowa:

Do posypania prażone orzechy i opcjonalnie brązowy cukier (użyłam Sukrin Gold)

Przygotowanie:

  • Orzechy na kruchy spód zblendować, niezbyt dokładnie, mają pozostać kruche kawałki
  • Zagnieść wszystkie składniki spodu na jednolita masę, wyłożyć nią wyłożoną papierem formę do ciasta formując brzegi wysokości ok 3cm, mocno ugnieść ciasto żeby ściśle przylegało i nie zostały pęcherzyki powietrza, bo inaczej spęka w pieczeniu
  • Piec ciasto 12 minut w 170 stopniach, wystudzić
  • W czasie pieczenia spodu zalać daktyle wrzątkiem, po 10 miutach gdy zmiękną osączyć, zblendować z z masłem orzechowym na jednolity krem, dodać posiekane na kawałki orzechy ziemne (orzechów nie blendować, mają chrupać); rozsmarować krem na kruchym spodzie, nic się nie stanie jeśli spód jest jeszcze ciepły
  • Czekoladą połamać na kawałki, zalać mlekiem kokosowym, wstawić do mikrofalówki na kilka sesji po 30 sek – czas zależy od mocy kuchenki, u mnie po 3 x 30 sekund czekolada roztopiła się w ciepłym mleku. Uwaga, nie spalić!
  • Dodać do mleczka z czekoladą mąkę kokosową i odżywkę, wymieszać szpatułką na jednolitą masę, masę wyłożyć na wystudzony spód z kremem
  • Posypać orzechami i ewentualnie oprószyć cukrem/ erytrolem. Wstawić do lodówki na minimum 2h do zastygnięcia
  • Kroić & szamać

Wartości odżywcze 1 kawałka:

  • 336kcal
  • 24g tłuszczu
  • 12g węglowodanów (w tym 9g cukru)
  • 3g błonnika
  • 14g białka

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes