Jesienny obiad z dynią i pieczarkami

0
Jesienny obiad z dynią i pieczarkami
5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes

Dynia to moje odkrycie tej jesieni. Słodka, idealna do ciast a jednocześnie świetnie sprawdza się również w dania wytrawnych. Praca z nią to  przyjemność, która zamienia zwykłe danie z kurczakiem, w aksamitną i wykwintną ucztę.

Aromatyczna potrawka z kurczakiem, dynią i pieczarkami [przepis na 5 porcji]

  • pierś z kurczaka 550g
  • dynia 450-500g (szklanka, trochę ponad)
  • pieczarki 300g
  • cebula
  • 150ml śmietanka 30%
  • 1,5 łyżki masło
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mąka (pszenna, ryżowa lub  jaglana)
  • 500ml bulionu z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek suszony
  • świeża pietruszka

Kurczaka oczyść z błonek i przekrój wzdłuż na 6 filetów. Mięso natrzyj przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie każdy filet oprósz mąką. Mięso odłóż na bok.

Cebulę, dynie i pieczarki pokrój na drobno i odłóż na bok.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć filety i smaż do momentu, aż delikatnie się zarumienią (około 5 minut). Wyjmij filety z patelni i odłóż na bok.

Na patelnie dodaj łyżkę oliwy, cebulę i pieczarki. Przysmaż je delikatnie (aż odparuje cała woda z grzybów). Gdy cebula i pieczarki zeszklą się, zdejmij je z patelnie i odłóż na bok.

Na patelnie dodaj pół łyżki masła, wrzuć dynie i delikatnie oprósz ją solą. Smaż około 2-3 minuty. Dodaj mięso i przysmaż wszystko razem jeszcze chwilę. Dodaj bulion, zagotuj i przykryj pokrywką. Gotuj na zredukowanym gazie do momentu aż dynia będzie miękka (około 8-10 minut).

Dodaj śmietankę i delikatnie zamieszaj. Na końcu dodaj pieczarki, zamieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.

Dogotuj ryż lub ziemniaki. Smacznego!

 

Zobacz również:

Jogurtowe fit-babeczki bez cukru, z malinami i kruszonką
Zdrowe ciasteczka migdałowe z awokado i bananami
Proteinowa fit serniko-szarlotka (szarlotko-sernik ?) bez cukru
5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes