Dynia to moje odkrycie tej jesieni. Słodka, idealna do ciast a jednocześnie świetnie sprawdza się również w dania wytrawnych. Praca z nią to przyjemność, która zamienia zwykłe danie z kurczakiem, w aksamitną i wykwintną ucztę.
Aromatyczna potrawka z kurczakiem, dynią i pieczarkami [przepis na 5 porcji]
- pierś z kurczaka 550g
- dynia 450-500g (szklanka, trochę ponad)
- pieczarki 300g
- cebula
- 150ml śmietanka 30%
- 1,5 łyżki masło
- łyżka oliwy z oliwek
- mąka (pszenna, ryżowa lub jaglana)
- 500ml bulionu z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek suszony
- świeża pietruszka
Kurczaka oczyść z błonek i przekrój wzdłuż na 6 filetów. Mięso natrzyj przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie każdy filet oprósz mąką. Mięso odłóż na bok.
Cebulę, dynie i pieczarki pokrój na drobno i odłóż na bok.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć filety i smaż do momentu, aż delikatnie się zarumienią (około 5 minut). Wyjmij filety z patelni i odłóż na bok.
Na patelnie dodaj łyżkę oliwy, cebulę i pieczarki. Przysmaż je delikatnie (aż odparuje cała woda z grzybów). Gdy cebula i pieczarki zeszklą się, zdejmij je z patelnie i odłóż na bok.
Na patelnie dodaj pół łyżki masła, wrzuć dynie i delikatnie oprósz ją solą. Smaż około 2-3 minuty. Dodaj mięso i przysmaż wszystko razem jeszcze chwilę. Dodaj bulion, zagotuj i przykryj pokrywką. Gotuj na zredukowanym gazie do momentu aż dynia będzie miękka (około 8-10 minut).
Dodaj śmietankę i delikatnie zamieszaj. Na końcu dodaj pieczarki, zamieszaj i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.
Dogotuj ryż lub ziemniaki. Smacznego!
Zobacz również: